Stress bij studenten voor het tentamen

Op universiteitenOntspanningstraining Hans van Os stress bij studenten en hogescholen zijn de tentamens en examens weer in volle gang. Het zijn belangrijke momenten voor je werkzame leven. Hoewel je je vaak inhoudelijk goed hebt voorbereid, komt het nogal eens voor, dat je door de stress minder goed presteert.

Dat is des te triester, omdat vaak juist heel gedreven studenten gevoeliger zijn voor stress.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om beter met stress om te kunnen gaan. Je kunt een aantal technieken aanleren waardoor je met wat meer ontspanning je tentamen of examen kunt afleggen.

Dr. David Servan-Schreiber beschreef er een aantal in zijn : “Uw brein als medicijn”. Een uittreksel van het boek kun je o.a. vinden op http://www.ontspanningstraining.nl/inspiratie.htm .

Eén van de door Servan-Schreiber onderzochte technieken is de zgn. hartcoherentie. Door een juiste ademhaling beïnvloed je je hartritmevariatie, waardoor rust ontstaat. Een verdiepingstechniek, het zgn. pre-framen, is uitermate geschikt voor de voorbereiding op je examen, presentatie of tentamen. Je kunt met speciale apparatuur meten, of de techniek ook effect heeft en tot meer ontspanning leidt.

Voor veel studenten is het lastig om de technieken die tot minder stress leiden in hun eentje aan te leren. Het is bijvoorbeeld, zeker in het begin, moeilijk om de discipline op te brengen, om elke dag 2 keer 10 minuten te oefenen.

Daarom maken nogal wat studenten gebruik van een personal trainer die hen helpt bij hun pogingen. In het voortgezet onderwijs en ook in bijvoorbeeld de advocatuur spreekt men liever niet van een training stressreductie, maar van Performance Increasing Training (PIT©).

Het effect blijft hetzelfde: je kunt je weer beter concentreren, je bent veel rustiger tijdens je tentamen, je examen of je presentatie en kunt veel betere prestaties leveren.

Omdat het meestal toch wel een aantal weken duurt om de technieken onder de knie te krijgen ( een training duurt 7 uur in 7 weken tijd) is het raadzaam, om op tijd met je training te beginnen.

Een aantal studenten heeft zijn/haar ervaringen met de training stressreductie verteld. Je kunt ze hier lezen http://www.ontspanningstraining.nl/ervaringen_deelnemers.htm . Kijk bijvoorbeeld eens bij Loïs, Jeroen, CS en Jorine.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.