Werknemers VLM Airlines Nederland trekken City Jet-uniform uit

05-12-2012 | Marco van Moort (persvoorlichter)

Van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 december voeren werknemers van VLM Airlines Nederland ludiek actie. Uit protest tegen het beleid van de directie verschijnen piloten, stewardessen en passagemedewerkers niet in de nieuwe CityJet-uniformen, maar tooien ze zich in de oude VLM-uniformen. Voor elke vlucht worden de passagiers geinformeerd over de actie.

“Hoog tijd voor daden”

Jan van den Brink, bestuurder Burgerluchtvaart van FNV Bondgenoten: “De maat is vol voor de werknemers. Omdat ze zeer begaan zijn met de reizigers hebben ze gekozen voor deze publieksvriendelijke actie. Niettemin willen ze een zichtbaar signaal afgeven aan de directie. De werknemers hebben sinds 2008 geen salarisverhoging gehad en wachten ze al twee jaar op een cao. Wat het personeel betreft is het hoog tijd voor daden.”

VLM in de etalage

Een katalysator in dit proces is dat het bedrijf te koop staat waardoor de onzekerheid en onrust toeneemt. Voor de werknemers wordt het nu urgent. “Ze willen dat hun arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd zodat ze meer zekerheid hebben zodra de nieuwe eigenaar op de stoep staat”, aldus Van den Brink.

Slots Eindhoven waarschijnlijk aan Transavia verkocht

Daarnaast heeft VLM Airlines meer problemen. De ondernemingsraad (OR) heeft een negatief advies gegeven over de sluiting van Eindhoven. Het OR-advies legde VLM echter naast zich neer. “De slots (landingsrechten) zijn waarschijnlijk verkocht aan Transavia”, zegt Van den Brink. Tot op heden heeft VLM nog niet met Transavia gesproken over een eventuele overname van VLM-piloten door Transavia. Van den Brink: “Er is geen sociaal plan dus werknemers worden geconfronteerd met een opeenstapeling van onzekerheden.”

Wijziging pensioenregeling terugdraaien voor vakbondsleden

Enkele jaren geleden is de pensioenregeling eenzijdig door VLM Airlines veranderd van een eindloonregeling naar een beschikbare premieregeling. FNV Bondgenoten spande voor zijn leden die niet getekend hadden voor deze wijziging een procedure aan bij de rechtbank. VLM gaf aan dat ten tijde van de pensioenwijziging de situatie bij VLM zodanig slecht was dat de instemming van de werknemers niet meer nodig was. Dat werd door de rechter afgewezen. Nu moet VLM Airlines met terugwerkende kracht de oude pensioenregeling weer herstellen voor de werknemers die niet getekend hebben.

VLM Airlines Nederland is een vliegmaatschappij die in Nederland vliegt vanaf de luchthavens Rotterdam en Eindhoven. VLM Airlines Nederland is onderdeel van VLM Airlines N.V. gevestigd in Antwerpen, een 100 procent dochter van CityJet, dat op haar beurt weer een dochter is van Air France. Bij VLM Airlines Nederland werken circa 180 mensen.

Bron: FNV Bondgenoten (via Nieuwsbank)

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.