Stunt niet met zonnepanelen

Installateurs van zonnepanelen hebben kritiek op collectieve inkoopacties van zonnesystemen door organisaties als Natuur&Milieu, Eigen Huis en Urgenda. De acties belemmeren een gezonde ontwikkeling van de markt voor zonenergie, zeggen zij.
Afgelopen week ging het bedrijf Solar Living in Elst failliet. Solar Living, dat zichzelf Europees marktleider noemde, leverde via de actie Zon Zoekt Dak van milieuorganisatie Natuur&Milieu zonnepanelen aan ruim 2200 Nederlandse particulieren. Solar Living had vorig jaar nog een omzet van 170 miljoen euro, maar zou door fiscale problemen in België in moeilijkheden zijn geraakt.

Volgens Emiel Ponte, eigenaar van Switch2Solar, een opleidingscentrum in Breda voor zonne-energie, toont het failliet van Solar Living aan dat de markt voor zonsystemen niet kan gedijen bij bedrijven die ‘als parasieten door Europa trekken op zoek naar snelle handel met overheidssubsidies’. Dit brengt zowel de bedrijfstak als klanten schade toe, zegt hij.

Marktaandeel

Solar Living raakte in 2011 al in geldzorgen doordat een grote voorraad ingekochte zonnepanelen sterk in waarde verminderde door de heftige concurrentie op de internationale markt. Het stopzetten van de overheidssubsidies op zonnepanelen in Nederland bracht het bedrijf aan de rand van de afgrond. Een bankroet kon toen worden afgewend doordat de Rabobank drie kwart van de aandelen kocht. De bank heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het project.

“Een stichting zoals Natuur&Milieu ontleent zijn bestaansrecht aan donateurs en de Postcodeloterij”, aldus Ponte. “Als zo’n organisatie zich mengt in een zich ontwikkelende markt, dan is dat niet goed voor de branche. Installateurs in Nederland hebben marktaandeel nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Doordat Natuur&Milieu in zee ging met een internationaal opererend bedrijf als Solar Living, heeft de branche in Nederland nauwelijks een kans gekregen. We zien nu waar dit op uitdraait: de kopers moeten maar afwachten hoe het met de service en garantie loopt.”

Marges maken

Bij collectieve inkoopacties worden overigens wel lokale installateurs ingezet bij de montage van de zonnepanelen. Een aantal van hen is gedupeerd door het faillissement van Solar Living. Ponte: “Natuur&Milieu en Urgenda spelen een hele belangrijke rol in het op de agenda zetten van zonenergie. Dat is ook nodig en daar moeten ze vooral mee doorgaan. Maar ze moeten zich niet bewegen in het commerciële veld.”

Dat vindt ook Gerard van Amerongen, voorzitter van de 130 leden tellende branchevereniging Holland Solar. “Natuur&Milieu speelt gevaarlijk spel. Dit faillissement straalt ook af op deze organisatie”, zegt hij. “Dit is een prijsgedreven markt, die nog in ontwikkeling is. Bedrijven die zich hierin willen specialiseren moeten marges kunnen maken om zich te ontwikkelen. Dat wordt met die collectieve inkoopacties heel moeilijk.”

Directeur Tjerk Wagenaar van Natuur&Milieu zegt dat zijn organisatie de actie heeft opgezet ‘omdat wij geloven in de toekomst van zonne-energie‘. “Wij willen het voor mensen zo makkelijk en goedkoop mogelijk maken om goede panelen te kopen. We willen de markt een duw geven en dat kan alleen door met grote leveranciers in zee te gaan. Dit kan niet met een lokale leverancier.”

Overleg over service en garantie voor klanten

Onduidelijk is nog wie na het faillissement de garantie overneemt op de door Solar Living geleverde zonnepanelen uit China. Ongeveer vijftien klanten die via de actie van Natuur&Milieu meededen, wachten nog op levering. Volgens Natuur&Milieu wordt er voor hen een oplossing gezocht. “Alle betrokken partijen hebben de bereidheid uitgesproken om mee te werken aan oplossingen waarbij de service en garanties van Solar Living worden overgenomen door een betrouwbare partij”, zegt directeur Tjerk Wagenaar.

Natuur&Milieu bereidt inmiddels een nieuwe inkoopactie voor zonnepanelen voor, met een andere leverancier. Welke partij dat is, wil Wagenaar nog niet zeggen. Hij is in overleg met de curator van Solar Living om de zaak op te lossen. Natuur&Milieu behoort zelf tot de schuldeisers. De organisatie dreigt enkele tienduizenden euro’s aan vergoeding mis te lopen voor de verkochte panelen.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Huis, Tuin en Keuken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.