Speciaal voor leraren: training om stress te verminderen

Ontspanningstraining Hans van Os stress onderwijsChronische stress zorgt jaarlijks voor 150.000 tot 300.000 ziekmeldingen bij leraren, 1 op de 7 WAO-gevallen is stressgerelateerd.”, aldus een TNO-rapport uit 2006.

Betrokken leraren lopen groter risico op stress
Stress is een veel voorkomend probleem bij leraren. Vaak wordt gedacht dat vooral leraren die slecht lesgeven of weinig controle in de klas hebben last krijgen van een burn-out. Echter: het zijn vaak de betrokken docenten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die het meest kwetsbaar zijn.

Pilot
Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), een schoolbestuur van meerdere scholen voor voortgezet onderwijs in Noord-Brabant, startte in januari 2009 met een pilot om leraren te trainen in het omgaan met stress. Inmiddels is de pilot afgerond en de resultaten lijken positief: (1) er is minder ziekteverzuim, (2) deelnemers hebben minder klachten, zoals concentratieproblemen, prikkelbaarheid en hoofdpijn, en (3) de productiviteit neemt toe en het leerrendement wordt groter.

Training
De trainingen worden verzorgd door ontspanningstrainer Hans van Os. Leraren worden gedurende zeven weken één uur per week individueel door hem gecoacht. Tijdens de coaching is er aandacht voor vier belangrijke zaken:

  • Ademhaling
  • Omgaan met negatieve emoties
  • Voeding
  • Beweging

Ademhalingstechniek
De basis van de training is een ademhalingstechniek om beter te ontspannen. Hierbij leer je door middel van gecontroleerd ademhalen je stressgevoel te verminderen.  Daarbij wordt gebruik gemaakt van meetapparatuur (biofeedback) om te controleren of het lichaam écht ontspant. Ook thuis moeten de deelnemers twee keer per dag tien minuten hun ademhaling oefenen.

Emoties, voeding & beweging
Door rust te creëren met de ademhalingstechniek ontstaat er meer ruimte voor reflectie. Hierdoor kan er aandacht zijn voor onderliggende problemen. De training richt zich dan ook op het doven van negatieve emoties. Vaak blijven mensen hangen in een vervelend moment en laten dit heel lang doorwerken. Er zijn echter technieken om de emoties makkelijker los te laten. Daarnaast besteden deelnemers tijd aan hun gezondheid. Fysieke fitheid heeft namelijk invloed op het mentale welzijn.

Aan de slag
De eerste stap zetten om bewust aan de slag gaan met stress en geluk is voor veel mensen lastig. Daarom is het goed om een paar praktische handvaten te krijgen hoe je hiermee aan de slag kan. In deze video is te zien hoe leraar Sandra Saris wordt begeleid door Hans van Os om beter om te gaan met stress.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.