Eigenlijk heeft iedereen in zijn leven wel eens last gehad van rugpijn. Niemand zit op deze rugpijn te wachten maar toch zal je de pijn eventjes moeten doorstaan. Het is mogelijk om op verschillende plaatsen pijn te krijgen in de rug, namelijk hoog, midden of laag in de rug.
Er zijn verschillende soorten risicofactoren waardoor je sneller rugklachten en kunt oplopen. Een aantal risicofactoren zijn:
– Zwaar en fysiek werk
– Lichaamstrillingen
– Regelmatig werken in dezelfde werkhouding
– Objecten verkeerd tillen
– Bewegingen regelmatig herhalen, hierbij kun je denken aan het draaien van de romp.
Lage rugpijn
Lage rugpijn komt erg vaak voor, dit is namelijk de meest voorkomende rug klacht die voorkomt. Ongeveer 80 procent van de bevolking in Nederland heeft wel eens te maken gehad met rugpijn. het is mogelijk dat rugpijn uitstraalt naar de billen of naar beide of één bovenbeen. De pijn die lage rugpijn met zich meebrengt kan plotseling er inschieten of geleidelijk opkomen. Lage rugpijn staat overigens bekend om zijn pijn, het kan namelijk een hevig en zeurend gevoel in de onderrug met zich meebrengen. Naast deze pijn is het ook mogelijk dat de pijn erger wordt wanneer er bepaalde houdingen worden aangehouden, hierbij kun je deze bewegingen door de pijn nauwelijks maken.
Hoge rugpijn
Hoge rugpijn komt voornamelijk voor boven in de rug. Echter gaat hoge rugpijn in de meeste gevallen samen met stijfheid van andere plaatsen in en om de hoge rug. Voorbeelden waar de stijfheden voor kunnen komen zijn: nek, borst en rug. Wanneer mensen last hebben van hoge rugpijn is het er vaak vanzelf ingeschoten, dit kan bijvoorbeeld gebeuren door overbelasting of met je handen boven het hoofd werken. Natuurlijk kunnen ook andere oorzaken voor hoge rugpijn zorgen. Hoge rugpijn is overigens vaak binnen enkele weken weer verdwenen, in sommige gevallen kan het voorkomen dat de mens last heeft van chronische hoge rugpijn.