Domein registreren, hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer je jouw bedrijf ook online wil later schitteren wil je liefst een websitenaam dat er ongeveer zo uit ziet ‘www.mijnbedrijf.be/nl’ met ‘mijnbedrijf.be/nl’ als jouw domein.

Natuurlijk krijg je dat domein niet zomaar, je moet hier een aantal stappen voor doorlopen.

1. De Kamer van koophandel

Voor je een website naam kan vastleggen moet je eerst en vooral zeker weten dat jouw bedrijfsnaam op jouw naam staat. Dit kan je doen via de kamer van koophandel. Wanneer je de naam voor je bedrijf hebt vastgelegd kan je een domein gaan registeren. Dit doe je best zo snel mogelijk, ook al is je website helemaal nog niet klaar.
Soms liggen er kapers op de kust, van zodra zij een naam in de kamer van koophandel zien verschijnen dan vragen zij de domeinnaam al aan. Dit doen ze vaak in de hoop het domein achteraf te verkopen aan de zaakeigenaar voor wie de domeinnaam zou passen.

2. Domeinnaam aanvragen

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en België houden een register bij van alle domeinnamen die eindigen op .nl of .be. Op die stichtingen kan je kijken op de domeinnaam die jij op het hoog hebt nog beschikbaar is of niet. Je kan natuurlijk ook altijd via je provider nagaan of de door jou gekozen naam nog beschikbaar is. Dat is belangrijk want een domeinnaam moet uniek zijn, het is dus niet mogelijk dat twee websites dezelfde domeinnaam dragen.

Je domein kan je niet rechtstreeks bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland/België aanvragen, dit gaat enkel via je hostingprovider. Via de stichting kan je wel nagaan of de hostingprovider gerechtigd is om de domeinnaam aan te vragen. De meeste erkende providers kunnen elke naam opvragen. Wanneer je dus beroep doet op een dienst waarmee je een website kan maken, gratis, dan is het in principe mogelijk om elke domeinnaam op te vragen.

Wanneer jouw domeinnaam al bezet in met .nl of .be dan kan je ook altijd eens andere domein mogelijkheden nagaan. Zo heb je bijvoorbeeld ook een domeinnaam die eindigt op .com,.eu of .biz. Dit zijn domeinnamen die eerder geschikt zijn voor commerciële instellingen en organisaties.

Een domeinnaam registeren is niet gratis, je betaalt administratieve kosten. Deze kosten variëren per provider. Naast de administratieve kosten betaal je vaak ook nog hostingproviderkosten. Deze kosten worden afgerekend per maand en schommelen tussen de 12 en de 15 Euro.
Let op: zoals eerder aangehaald kan je ook kiezen om een gratis website te maken.

3. De juiste naam kiezen

Het is belangrijk dat je voor je bedrijf het juiste domein registreert. Wanneer je enkel actief wilt zijn binnen de .nl domeinen en niet binnen de .com, dan kiest je best voor een naam die niet binnen de .com voorkomt. Deze regel is belangrijk om jouw website te laten opsporen door zoekmachines.
Wil je een brede markt betreden dan kan je best ook al eens nagaan of een naam in verschillende domeinen beschikbaar is, bijvoorbeeld in de .nl maar ook in de .be domeinen.

Tijdens het kiezen van je domeinnaam moet je ook rekening houden met het merkenrecht. Je mag niet zomaar een merk in je domeinnaam plaatsen. Let dus goed op wat je als naam kiest want sommige woorden worden ook al als meer beschouwd. Controleer dus steeds het Benelux-Merkenbureau.

4. Bevestiging

Wanneer jouw aanvraag tot registratie is doorgevoerd dan zal de database van de Stichting Internet Domeinregistratie die naam als ‘registrant’ aanduiden. Wanneer je ziet dat de provider zich als registrant heeft neergezet moet je hier tegen in gaan. Het is namelijk niet de provider maar jijzelf die eigenaar bent van die domeinnaam. Als je hier niets aandoet dan kan dit problemen opleveren wanneer je van provider wilt wisselen.

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.