De ene startende ondernemer is de andere niet.

Sommige startende ondernemers zijn aanzienlijk meer succesvol dan anderen. Natuurlijk zijn daar vele oorzaken voor maar in elk geval één verschil springt er bovenuit.

De meeste succesvolle startende ondernemers hebben veel vaker een ondernemingsplan geschreven dan de ondernemers die binnen enkele jaren weer (moeten) opgeven. Dat lijkt dus vanzelfsprekend tot de conclusie te leiden dat een ieder die plannen heeft om een eigen bedrijf te starten maar beter een ondernemingsplan kan opstellen.

Niet elk ondernemingsplan is echter  een ondernemingsplan.

Die benadering is echter iets te simpel gebleken. Het ondernemingsplan op zichzelf blijkt niet echt   het verschil te maken. Het werkelijke verschil wordt veroorzaakt door de kwaliteit van het ondernemingsplan. Eigenlijk ook wel logisch natuurlijk. Zomaar even een bedrijfsplan maken zal een aspirant ondernemer niet veel helpen om meer succesvol te worden. Het verschil wordt gemaakt door de startende ondernemer die een goed opgezet en vooral doordacht ondernemingsplan maakt.

Een bedrijfsplan maken  loont de geïnvesteerde  moeite en tijd

Een goed bedrijfsplan maken kost inderdaad tijd en moeite, maar de beloning is navenant. Het verhoogt aanzienlijk je kansen op het starten van een succesvol bedrijf en het vergroot de kans op een betere omzet en bedrijfsresultaat. Daarboven en niet te onderschatten is de rust die het de startende ondernemer geeft. De wetenschap dat je weet waar je mee bezig bent, goed bent voorbereid en weet waar je naar toe gaat geeft je de mogelijkheid om je met de groei en bloei van je onderneming en je klanten bezig te houden. Zonder een goed bedrijfsplan maken beginnen, leidt door veel verlies aan tijd en energie door zorgen over de te volgen koers, onzekerheid over de juiste aanpak en twijfels over het succes dat je zo hard nodig hebt om brood op de plank te krijgen en plezier te hebben in waar je mee bezig bent.

Maar hoe kom je aan een goed ondernemingsplan?

Een adviseur of coach in de arm nemen is natuurlijk een mogelijkheid. Voor vele startende ondernemers is dat echter te kostbaar. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de diensten van een bedrijf zoals JouwOnderneming. Deze bieden professionele software om zelf een goed bedrijfsplan te maken en bieden tevens ondersteuning via email en telefoon. Zij geven ook workshops waar je samen met ervaren ondernemers van JouwOnderneming aan je ondernemingsplan kunt werken.

Welke weg je als startende ondernemer ook wil nemen, de eerste voorsprong op je concurrentie kan behaald worden door daadwerkelijk aan de slag te gaan en een wel doordacht en goed doortimmerd ondernemingsplan te maken. Falen is vooral voor hen die niet de moeite willen nemen om succesvol te zijn.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.