Wat wordt er bedoeld met een grafisch ontwerp

Een grafisch ontwerp of een grafische vormgeving is de capaciteit om ideeën visueel weer te geven. Dit principe wordt toegepast via verschillende media kanalen met als doel de mensen iets bij te brengen.

Niet iedereen kan zomaar een grafisch ontwerp uit zijn mouw toveren. Je hebt er heel wat technische maar ook artistieke vaardigheden voor nodig. Je moet je elke dag opnieuw inzetten om niet alleen de visuele uitbeelding maar ook de creativiteit achter de afbeelding na te streven.
Een grafisch ontwerp kan je op veel plaatsen terugvinden. Grafische vormgeving is tegenwoordig niet alleen aanwezig in het traditionele drukwerk maar ook in de interactieve media.

Wat is een grafisch ontwerper

Zoals eerder aangehaald kan niet zomaar iedereen zich ontpoppen tot een grafisch ontwerper. Je moet eerst en vooral beschikken over een creatieve geest, het primaire gereedschap van de ontwerper. Daarnaast moet je ook kritisch, objectief en analytisch kunnen denken zodat je alle vormen van het ontwerp voor de geest kan halen.

Wanneer je over de primaire behoeften van een grafisch ontwerper beschikt kan je deze talenten laten verscherpen door een opleiding te volgen aan de universiteit of aan een grafisch lyceum.
Tijdens deze opleidingen zal je gekneed worden om verschillende opdrachten om te vormen tot een totale grafische vormgeving van diverse soorten drukwerk of multimedia. De moeilijkheid bestaat erin om de ontwerper een totaalbeeld te laten vormen. De grafische ontwerpen zal in staat moeten zijn om de indeling, de typografie, de beelddragersoort, het kleurgebruik en de illustraties voor zijn rekening te nemen.

Waar kan je een grafisch ontwerp terugvinden

Grafische ontwerpen kan je overal tegenkomen in het dagdagelijkse leven. De meest populaire takken van grafische vormgeving kan je hier terugvinden.

1. Webdesign
Met webdesign bedoelen we eigenlijk het ombouwen en vormgeven van een website. Het correct en aantrekkelijk opbouwen van een webpagina kan een website dragen of kraken. Mensen zijn niet geneigd om veel tijd door te brengen op een saaie en complexe website.
Net omdat de mogelijkheden online groter zijn dan ouderwets drukwerk is het zeer belangrijk om stimulerende elementen op te nemen in je webpagina.
De grafisch ontwerper is verantwoordelijk om de webpagina aantrekkelijk te maken en om ervoor te zorgen dat de bezoeker van de website de informatie snel kan terugvinden. Om dit te bereiken zal de ontwerper wellicht de hele website structuur moeten optimaliseren.

2. Reclame
Reclame is eigenlijk niets meer dan het aanbevelen of promoten  van een product of dienst via diverse kanalen, hetzij door een derde of direct medium.
Dit fenomeen van aanbeveling is nodig om de moderne economie, die afhankelijk is van een snelle afzet van grote aantallen gelijk producten, draaiende te houden. Sterker nog, reclame met een aansprekende grafische vormgeving heeft ervoor gezorgd dat de industriële maatschappij verder is blijven uitgroeien tot consumentisme.

3. Illustratie

Nog voorbeelden van grafische ontwerpen kunnen we terugvinden in de illustraties. Een illustratie is een visuele toelichting bij een verhaal of een bewering. De illustratie kan gaan van een tekening tot een bijpassende foto. Het grafisch ontwerp maakt een deel van het verhaal visueel duidelijk en laat de lezer of gebruiker proeven van de bedoelde sfeer.
Je kan twee soorten illustraties onderscheiden. Je hebt de infographics of de vormgeving van complexere objecten en situaties aan de ene kant en de cartoons of de grappige simulaties aan de andere kant.

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.