Een ondernemingsplan maken na de start

Natuurlijk, een ondernemingsplan maken had je eigenlijk moet doen voor de start van je bedrijf. Echter veel ondernemers zien daar tegenop en hopen dat het zonder een plan op papier te zetten en uit te werken ook wel zal lukken. Voor hen geld dan het oude gezegde: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Je had geen ondernemingsplan gemaakt en nu zit je enige tijd na de start in een situatie waarin je merkt dat een aantal zaken toch niet helemaal gaan zoals je had gedacht. Minder klanten of gewoon te druk met bestaande klanten en geen tijd om nieuwe te werven, te hoge prijzen moeten hanteren en mede daardoor onvoldoende klanten, of juist te lage prijzen hanteren om zo wel klanten te krijgen maar eigenlijk niet genoeg te verdienen om het bedrijf op gezonde wijze voort te kunnen zetten.

Een ondernemingsplan maken na de start van je bedrijf is nog steeds zinvol

Allemaal bekende problemen waar veel startende ondernemers tegenaan lopen. Het is natuurlijk onzin om te beweren dat ondernemers die wel voor de start een ondernemingsplan maken dit soort problemen nooit tegenkomen en dan wel alles van een leien dakje gaat. Dat is natuurlijk niet zo. Echter wel is het zo dat deze ondernemers inderdaad minder problemen tegenkomen, de problemen over het algemeen ook minder groot zijn en bovendien gemakkelijker op te lossen. Doordat een ondernemingsplan helpt met het opzetten van een onderliggende structuur voor je bedrijf met daarin meetpinten, zie je sneller wat er eventueel niet goed gaat en hoe eerder je iets ziet, hoe sneller je ook kunt ingrijpen en bijsturen. Daarbij leidt het uitwerken van een goed ondernemingsplan ook tot het vaak al voorzien van een bepaalt probleem waardoor dit voorkomen kan worden in plaats van er mee geconfronteerd te worden gedurende de bedrijfsuitvoering.

Mocht bovenstaande in enige mate op jou van toepassing zijn, Kijk dan eens op sites zoals de kamer van koophandel voor een cursus of workshop ondernemingsplan maken of ga naar JouwOnderneming.nl waar je terecht kunt voor informatie en ook gebruiksvriendelijke software kunt aanschaffen waarmee je in korte tijd een uitstekend ondernemingsplan kunt maken.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.