Zonnepanelen werken aanstekelijk

Als uw buren zonnepanelen op het dak hebben liggen, dan is er een goede kans dat u ze ook aanschaft. Als de buurman geld lijkt te besparen met zonnepanelen, dan werkt dat aanstekelijk, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers aan de Yale University en de New York University onderzochten de aanschaf van zonnepanelen in Californië. Als de aanschaf van zonnepanelen in de buurt met 10 procent toeneemt, stijgt de kans dat u ook zonnepanelen koopt met 54 procent, bleek uit de resultaten.

Blanke mannen

Vooral blanke mannen tussen de 45 en 65 jaar en grote huishoudens lieten zich gemakkelijker motiveren om zonnepanelen aan te schaffen. Onderzoeker Kenneth Gillingham heeft een goede reden voor het aanstekelijke effect van zonnepanelen. “Als mijn buurman een zonnepaneel installeert en me enthousiast vertelt dat hij daardoor geld bespaart, dan zal ik hetzelfde willen doen. En dan zijn er weer anderen die zonnepanelen aanschaffen omdat ze niet achter willen lopen op hun buren.”

Impopulair

Ondanks dat Nederlanders dicht op elkaar wonen, zijn zonnepanelen nog niet heel populair, in vergelijking met landen als Duitsland en België. Het aantal installaties is in 2011 wel verdubbeld in Nederland, maar er wordt nog altijd slechts 0,1 procent van het stroomverbruik opgewekt met zonnepanelen. Ook is de subsidiepot die sinds 1 juli 2012 beschikbaar is (15 procent korting op een installatie) nog altijd niet op.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.