Wat is het verschil tussen regenbanden, winterbanden en zomerbanden

Je kan je banden best vervangen naargelang het seizoen, dat is ondertussen al geweten. Maar wat is nu juist het verschil tussen al die soorten banden? In dit artikel proberen we je hiervoor een inzicht te geven.

Zomerbanden

Het grootste kenmerk van zomerbanden is dat ze ideale rij en remprestaties leveren bij temperaturen boven de 7 graden en dit bij zowel een droog als een nat wegdek. Zomerbanden worden vaak regenbanden genoemd omdat het in principe over het zelfde type band gaat.
Wat een zomerband nu net zo geschikt maakt voor het bevorderen van de rijprestaties ligt hem in de inkepingen in het loopvlak van de band. De groeven van een zomerband wordt gekenmerkt door de brede overlangse inkepingen in een blokvormig patroon. De lange diepe groeven zijn noodzakelijk omdat deze het water sneller laten wegvoeren. Het blokvormig patroon zorgt er dan weer voor dat de wagen voldoende grip behoudt in de bochten. Kortom, de hele band zorgt voor een maximale grip met de weg dankzij de behouden wrijving in bochten bij nat of droog weer.

Zomerbanden worden in deze gebieden vaak gebruikt omdat de wegomstandigheden hier vaak vragen om de specifieke eigenschappen die aangeboden worden door zomerbanden. Het is dan ook niet toevallig dat je een ruime keuze aan zomerbanden zal vinden. Het gaat dus niet enkel om één type zomerband.

Regenbanden

Zoals eerder aangehaald zijn regenbanden haast identiek aan zomerbanden. Regenbanden bestaat uit dezelfde rubbersamenstelling en beschikken ook over lange diepe groeven waardoor het water snel kan wegsijpelen. Op die manier kan je een optimale grip behouden met een nat wegdek.
Regenbanden zijn net iets meer aangepast om water weg te voeren en de kans op aquaplaning te verminderen door specifiekere bandengroeven. Meestal betekent dit extra diepe en lange groeven in het bandoppervlak.

Winterbanden

winterbanden bestaan uit een andere rubbersamenstelling dan zomer-of winterbanden. Ze bestaat uit een zachter soort rubber dat niet zal samentrekken bij een temperatuur onder de 7 graden.
Dankzij de aangepaste grondstoffen, waaronder Silica, zullen winterbanden hun flexibiliteit en elasticiteit op de weg behouden  bij vriestemperaturen.
Niet alleen de rubbersamenstelling is aangepast aan koude temperaturen en sneeuw en ijs. De groeven in winterbanden staan in een zaagtand patroon waardoor de remafstand bij sneeuw en ijzel verminderd. Bovendien kleven de banden beter op de weg en verbeteren ze het bochtenwerk wanneer er sneeuw en ijs op het wegdek ligt.

Wanneer de temperatuur zakt tot 7 graden is het de periode om over te schakelen van je winterbanden naar je zomerbanden. Je schakelt best over naar winterbanden vanaf november tot april.

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.