“Curriculum Vitae”, dit betekent letterlijk ‘levensloop’. Een cv is dus eigenlijk een soort van samenvatting van de belangrijkste feiten in je leven. Maken we een voorbeeld cv om die te gebruiken voor het verkrijgen van een functie, dan moet die dus de belangrijkste feiten bevatten met betrekking tot je opleidingen en je werkervaring.
Waarom een cv maken?
Als je solliciteert naar een vacature, of je stuurt een open cv, dan is het altijd een voorwaarde dat je een relevante cv meestuurt. Per sollicitatie maak je de cv specifiek met extra accenten gericht op de concrete vacature waarop je solliciteert. Ook in de social media als linkedlin of in banensites als monsterboard is het heel belangrijk dat je bij voorbeeld een cv publiceert. Werkgevers die op zoek zijn naar goede kandidaten, baseren hun verdere acties meestal op de inhoud van de hier gepubliceerde cv’s.
Hoe bouw je een voorbeeld cv op?
Gebruik een functionele en heldere layout. Daarin wijkt een goed voorbeeld cv af van je sollicitatiebrief. Een cv is geen prozaïsch verhaal maar een overzichtelijke opsomming van feiten in afzonderlijke hoofdstukken, helder gescheiden door tussenkopjes.
– Begin bij je voorbeeld cv met, verdeeld over twee kolommen, je persoonlijke gegevens: naam, voornaam, geboortedatum, adres, titulatuur, emailadres en telefoonnummer. Wil je die gegevens verder uitbreiden met je burgerlijke staat en het aantal kinderen, dan kan dat, maar is dat zeker niet verplicht.
– Na de persoonsgegevens is het gebruikelijk om een opgave te doen van je gevolgde opleidingen en behaalde diploma’s. Maak een opsomming van je opleidingen in de volgorde waarin je die gevolgd hebt. Geef in de eerste kolom de datum waarop je het diploma hebt behaald; in de tweede kolom de naam van de opleiding bijvoorbeeld “Sociale Academie, HBO Maatschappelijk Werk”. Vermeldt in de derde kolom de naam van de school waar je die studie hebt gedaan, bijvoorbeeld “Markendaal te Breda”.
– Het derde blok van je voorbeeld cv betreft je arbeidsverleden. Ook hier hanteren we drie kolommen en noteren we de feit in een oplopende tijdslijn (de oudste werkervaring eerst). – In de eerste kolom noteren we de werkgeversnaam en daaronder (bijvoorbeeld tussen haakjes) de datum van .. tot).
– In de tweede kolom noteren we op een duidelijke manier de concrete naam van de functie. Dus niets algemeens als ‘medewerker’ of zo, maar ‘medewerker interne verkoop’. – – In de derde kolom geeft u met enkele steekwoorden een precisering aan van de verrichte werkzaamheden. Bijvoorbeeld: “Onderhouden van contacten met cliënten en fabrikanten; geven van toelichtingen m.b.t. onze producten; in ontvangst nemen en afhandelen van klachten”.
Tip: websites zoals http://www.voorbeeldcv.net hebben kant en klare voorbeelden klaarstaan die u meteen kunt gebruiken.
Bijzondere toevoegingen aan je voorbeeld cv
Afhankelijk van de functie, waarop je wilt solliciteren, en je eigen voorkeuren, kun je het voorbeeld cv uitbreiden met een tweetal korte alinea’s:
• één over je vervulde en huidige nevenactiviteiten waaronder bijbanen, vrijwilligerswerk en bestuursfuncties;
• één over je liefhebberijen en hobby’s.
Houdt deze toevoegingen beknopt en probeer altijd accenten te leggen bij werkzaamheden waarvan kennis en vaardigheden ook relevant kunnen zijn voor de vacature waarop je solliciteert.