wat is een goede bureaustoel?

Elke kantoormedewerker weet dat de bureaustoel het belangrijkste kantoormeubel is binnen de organisatie is. Een bureaustoel moet op vlak van comfort, functie en esthetiek perfect afgestemd worden met zijn gebruiker. Op die manier kunnen lichamelijke klachten als rug, nek en schouder klachten vermeden worden. Een goede bureaustoel kan niet alleen helpen de gezondheid van de medewerker te verbeteren maar draagt ook zijn steentje bij aan de productiviteit en het welzijn op de werkvloer.

In dit artikel geven we je graag wat tips mee over hoe je nu geschikte bureaustoel aanschaft.

De meeste kwaliteitsvolle bureaustoelen zijn tegenwoordig ergonomisch. Dit wil zeggen dat stoel voldoet aan de normen van NEN 1812 type HAV of HRVA. De bureaustoel moet over goede instelmogelijkheden beschikken voor de zithoogte, de zitdiepte en rugleuningen en armsteunen.

Een goede ergonomische bureaustoel kan je volledig instellen naar jouw lichaam en gebruik.

Het is dan ook aan te raden om voldoende tijd vrij te maken voor het instellen van je bureaustoel.

 • De zithoogte
  Wanneer je de zithoogte instelt is het belangrijk dat je beide voeten plat op de grond zet. De ideale hoogte moet zo zijn dat je de benen makkelijk kan laten ontspannen, maar ook dat je makkelijk weer rechtop kan zitten. Het is even zoeken voor je de perfecte hoogte hebt gevonden. Je kan dus best even je stoel wat hoger of lager zetten en vergelijken wat nu het beste aanvoelt. Probeer het ook met verschillende been posities.
 • De zitdiepte
  De zitdiepte heeft vooral effect op je rugleuning. Niet iedereen zit even diep in zijn bureaustoel. Sommige mensen blijven letterlijk liever op het puntje van hun stoel zitten.
  De rugleuning dient zo ingesteld te staan dat deze de rug goed ondersteunt wanneer je zit.
  Indien je dus diep in je stoel zit heb je een rugleuning nodig die niet te diep naar achteren weg buigt. Wanneer je haast geen zitdiepte hebt kies je best voor met een rechte leuning.
  Het is essentieel dat je bureaustoel ervoor zorgt dat je zit met een rechte rug. Op die manier kunnen rugklachten vermeden worden.
 • De arm/rugleuningen
  Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat je rug voldoende ondersteuning krijgt. Kies dus voor een bureaustoel die je zithouding corrigeert en je overtuigd om recht te zitten. Zorg ook dat je volledige onderrug de nodige ondersteuning krijgt. Ook de armleuningen van je bureaustoel dienen de nodig ondersteuning te bieden. Ze mogen je in geen geval hinderen in het bewegen van je armen. Hou bovendien in het achterhoofd dat je armen gemaakt zijn om te bewegen vanuit de bovenarmen. Wanneer je onnodig op de armleuningen steunt ga je eerder je bovenarmen, polsen en schouders belasten, wat klachten kan veroorzaken.

 

Met de bovenstaande informatie zal je zeker een geschikte ergonomische bureaustoel vinden. Let er wel op dat een goede stoel kopen geen garantie is tot een gezondere rug of een verhoogde productiviteit. De belangrijkste factor bij het oplossen en voorkomen van klachten is natuurlijk hoe je zelf in je stoel zit. Je kunt je stoel nog zo goed instellen, als je er vervolgens als een zoutzak in gaat zitten zal het niet veel helpen.

 

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Huis, Tuin en Keuken met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.