Wat is cloud computing

Laten we aannemen dat je departementshoofd bent bij een groot bedrijf. Je verantwoordelijkheid bestaat eruit ervoor te zorgen dat je werknemers de juiste hardware en software hebben om hun job te doen. Computers kopen voor iedereen is niet genoeg. Je moet ook software aankopen om je werknemers de tools te geven die ze nodig hebben. Treedt er een nieuwe werknemer in dienst? Dan moet je meer software aankopen of ervoor zorgen dat je licentie een nieuwe gebruiker toelaat. Het is zo stresserend dat je moeilijk kan slapen.

Gelukkig is er een alternatief voor een departementshoofd als jij. In plaats van software te installeren voor elke computer, moet je slechts één toepassing inladen. Die toepassing laat werknemers toe in te loggen op online dienst die alle programma’s host die je werknemers nodig hebben. Machines op afstand, beheerd door een ander bedrijf, bieden je alles, van e-mail en Word tot complexe programma’s voor data-analyse. Dit noemen we cloud computing. En het kan je werk volledig veranderen.

In een systeem van cloud computing is er een volledige shift van workload. Lokale computers moeten niet meer zelf alle toepassingen laten lopen. Het netwerk van computers die de cloud vormen, zorgen hiervoor. Vragen op het vlak van software en hardware aan de zijde van de gebruiker dalen. Het enige dat de lokale computer moet kunnen draaien is de interface software achter het cloud computing systeem. Een eenvoudige webbrowser kan hiervoor volstaan. Al de rest wordt afgehandeld door het cloud netwerk.

De kans is groot dat je al een vorm van cloud computing hebt gebruikt. Als je een e-maildienst hebt bij een online dienst als Hotmail, Yahoo of Gmail, dan heb je al enige ervaring met cloud computing. In plaats van een e-mailprogramma te draaien op je computer, log je in bij een online e-maildienst. De software en opslag bestaat niet op je computer, maar gebeurt op de computer cloud van de dienstverlener.

Cloud Computing Architectuur

Wanneer we spreken over een cloud computing systeem, is het handig de zaken op te delen in twee delen: de front end en de back end. Ze zijn verbonden met elkaar via een netwerk, gewoonlijk het internet. De front end is het deel dat de computergebruiker of klant ziet. De back end is het “cloud” gedeelte van het systeem.

De front end omvat de computer van de gebruiker en de toepassing die nodig is om toegang te krijgen tot het cloud computing system. Niet alle cloud computing systemen hebben dezelfde gebruikersinterface.

In de back end van het systeem bevinden zich de verschillende computers, servers en systemen voor de opslag van data. Deze vormen de cloud van het computersysteem. In theorie kan een cloud computing systeem elk programma omvatten dat je maar kan bedenken, van programma’s voor data processing tot games. Gewoonlijk heeft elke toepassing zijn eigen dedicated server.

Een centrale server beheert het systeem. Hij regelt het bezoek en de vragen van de gebruikers en zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Hij volgt een aantal regels die protocollen worden genoemd en hij gebruikt een speciale software die middleware wordt genoemd. Middleware zorgt ervoor dat computers in een netwerk met elkaar kunnen communiceren. Meestal gebruiken servers niet de volledige capaciteit. Dit betekent dat ongebruikte capaciteit verloren gaat. Maar het is mogelijk een server om de tuin te leiden en hem te doen geloven dat het eigenlijk om meerdere servers gaat die allemaal opereren op basis van hun eigen onafhankelijk operating systeem. Deze techniek wordt server virtualisatie genoemd. Door de output van individuele server te maximaliseren, neemt server virtualisatie de nood aan meer machines weg.

Cloud Computing toepassingen

De toepassingen van cloud computing zijn eindeloos. Met de juiste middleware kan een cloud computing systeem alle programma’s laten lopen. In theorie kan alles werken in een cloud computing systeem, van een algemene processing software tot computerprogramma’s die specifiek voor een bedrijf zijn ontworpen.

Waarom zou iemand beroep doen op een andere computer om programma’s te gebruiken en data op te slaan? Hier enkele redenen:

  • Gebruikers kunnen hun toepassingen overal en altijd gebruiken. Ze hebben toegang tot het cloud computing systeem van op elke computer die internettoegang heeft. Data wordt niet opgeslagen op iemands computer en zelfs niet op het interne netwerk van het bedrijf.
  • Het kan de kosten voor hardware reduceren. Cloud computing systemen verminderen de nood aan geavanceerde hardware voor de gebruikers. Je hoeft niet de snelste computer met het grootste geheugen te kopen omdat het cloud systeem deze behoeften inwilligt. Je kan dus een goedkopere computer kopen. Een computer die juist genoeg processing power heeft om de middleware te laten draaien die nodig is om toegang te hebben tot het cloud systeem.
  • Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van computers hebben de juiste software nodig om hun doelstellingen te bereiken. Cloud computing systemen geven deze bedrijven toegang tot verschillende toepassingen. Een bedrijf hoeft dus geen software of software licentie te kopen voor elke werknemer. Een bedrijf kan een bepaalde fee betalen aan het cloud computing bedrijf om bepaalde toepassingen te gebruiken.
  • Servers en apparatuur voor opslag vereisen ruimte. Sommige bedrijven huren ruimte om servers en databases te plaatsen. Cloud computing biedt deze bedrijven de optie om data op te slaan op de hardware van iemand anders, wat de nood aan ruimte aan de front end reduceert.
  • Bedrijven kunnen geld uitsparen op het vlak van IT ondersteuning. Gestroomlijnde hardware heeft theoretisch minder problemen dan een netwerk van verschillende onafhankelijke machines en operating systems.

Als de back end van het cloud computing systeem een grid computing systeem is, kan de klant gebruik maken van de processing power van het volledige netwerk. Sommige wetenschappers moeten berekeningen waar individuele computers jaren voor nodig hebben. Dankzij een grid computing systeem kan de klant de berekening naar de cloud sturen. De cloud doet beroep op alle beschikbare computers in het systeem, wat de berekening enorm versnelt.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.