Artrose, het is een aandoening die helaas veel voorkomt. Echter zijn er maar weinig mensen die precies kunnen vertellen wat artrose is.
Wat is artrose?
Artrose is een aandoening aan het kraakbeen dat zich in de gewrichten bevind. Een andere benaming voor artrose is ook wel gewrichtsslijtage. Gewrichten hebben als functie om twee of meerdere botten samen te laten komen. Ieder bot beschikt aan het einde over een gladde laag. Deze laag is het kraakbeen. Kraakbeen heeft als functie dat botten soepen kunnen bewegen. Naar mate men ouder wordt, verminderd de hoeveelheid en de dikte van deze laag kraakbeen. Dit heeft als gevolg dat het brokkelig wordt en dat het kraakbeen zelfs helemaal kan verdwijnen.
Artrose kan zich op verschillende plekken in het lichaam bevinden waar gewrichten zitten. Voorbeelden van deze plekken in het lichaam zijn onder andere de schouders, de voeten, de heupen en de knieën. Dit zijn dan ook plekken in het lichaam waar artrose regelmatig voor komt.
Uit onderzoek is gebleken dat in 2000 bij ruim 257.400 personen in Nederland artrose in de heup voor kwam. In datzelfde jaar kwam artrose in de knie ruim 335.700 keer voor. Hierbij ging het om mensen boven de 55 jaar.
Vormen
Bij artrose worden er twee vormen onderscheiden. Hierbij gaat het om primaire en secundaire artrose. Primaire artrose is artrose waarbij geen aanwijsbare oorzaak is. Naast primaire artrose wordt dit ook wel idiopathische artrose genoemd. Secundaire artrose is artrose waarbij wel een oorzaak aanwezig is. Zo valt artrose die wordt veroorzaakt doordat men ouder wordt geplaatst in de categorie primaire artrose. Artrose die is ontstaan in het lichaam door bijvoorbeeld een ongeluk wordt geplaatst in de categorie secundaire artrose.