wanneer moet je dakwerken uitvoeren?

Je dak is letterlijk de topper van je woning en dient dus ook in uitstekende condities te zijn. Maar het laten renoveren van je dak is een kostelijk grapje dus wil je dit niet onnodig laten uitvoeren.

Hoe weet je wanneer het tijd is om iets aan je dak te laten doen? In dit artikel proberen we op deze vragen een antwoord te bieden.

De functie van je dak

De functie van je dak bepaald in grote mate de dringendheid van je dakwerken. Heb je bijvoorbeeld een zolderkamer net onder je dak geïnstalleerd dan kan je natuurlijk niet te lang wachten met het uitvoeren van de opknapbeurten.
Wanneer je over een veelgebruikte zolderkamer beschikt dan raden we je zeker aan om jaarlijks de dakisolatie te controleren en eventuele lekken, zeker in de buurt van het zolderraam. De draagstructuur van je dak zou om het jaar een controlebeurt verdienen.

Veel voorkomende kwaaltjes

Of je nu voor dakpannen daken of rubberdaken kiest , ieder daktype kent wel zijn kwaaltjes. We sommen de meest voorkomende probleempjes even voor je op:

1. afschilferende dakpannen
De oeroude dakpannen kunnen door weersomstandigheden broos worden en afschilferen. Met afgeschilferde dakpannen heb je een grotere kans op lekken. Wanneer het lekken zich nog niet heeft voorgedaan of wanneer de dakconstructie nog niet is aangetast door het water dan volstaat het om enkel de dakpannen te vervangen.

2. Doorgezakt dokconstructies
Wanneer je dak is doorgezakt dan kan je er al vanuit gaan dat een Quick Fix niet meer mogelijk is. Er zullen grondige renovaties moeten plaatsvinden. Zo zal bijvoorbeeld het dak of het onderdak versterkt moeten worden. Meestal zal er ook een nieuwe isolatielaag aangelegd moeten worden.

Wat kost een dakrenovatie

Wanneer je de authentieke look van je dak wilt behouden en het dak wilt renoveren in plaats van opnieuw aan te leggen dan kom je hoogstwaarschijnlijk duurder uit dan wanneer je kiest voor een nieuwbouw. Tegenwoordig bestaat er goedkopere en duurzamere oplossingen voor het leggen van een dak. Denk bijvoorbeeld aan de EPDM daken.

Wanneer de bestaande dakconstructie wilt behouden , omdat het bijvoorbeeld een rol speelt binnen je interieur, dan bestaan er gelukkig nog alternatieven. Met een sarkingdak kan je de spantenstructuur van je dak behouden en het dak optimaal isoleren. Het isolatiemateriaal wordt echter wel niet aan de binnenkant van het dak aangebracht, maar aan de bovenkant van de draagconstructie. De draagconstructie wordt dan met 10 centimeter. Volgens experts zou het de moeite waard zijn.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.