Waarom voor winterbanden kiezen?

Tijdens de koude wintermaanden stijgt het aantal verkeersongevallen aanzienlijk. Dit kom omdat de wegen er in minder goede staat bijliggen. Ze zijn bedekt onder ijzel, sneeuw en vorst waardoor een standaard autoband onvoldoende grip heeft om bepaalde acties uit te voeren.

Een winterband daarentegen is speciaal uitgerust om toch grip te kunnen houden op het ijzige wegdek.

Een winterband zorgt dus concreet voor:

  1. Het behoudt van een goede grip en een goede trekkracht op besneeuwde, natte of bevroren wegen. Hierdoor behoudt uw wagen een zekere stabiliteit.
  2. Een vermindering van het risico op aquaplaning dankzij de specifieke vorm van de winterband die ervoor zorgt dat het water onder de band afgevoerd wordt.
  3. Een betere rem capaciteit in de sneeuw en op ijs door een speciaal rubbermengsel op basis van silica. Dit rubbermengsel past zich makkelijk aan, ook bij lage temperaturen. Het remmen wordt ook bevordert door de vele lamellen in het profiel van de winterbanden aangezien deze zich kunnen vastgrijpen in de sneeuw.

 

Met al deze bovenstaande voordelen kan het niet anders dat winterbanden een positievere en veiligere resultaten moeten weergeven bij een winters wegdek.

De resultaten die winderbanden geven:

  1. Tot 4% meer trekkracht in de sneeuw ten opzichte van standaard autobanden in sneeuw prestaties.
  2. Een 4,6 meter kortere remweg en tot 25% beter weggedrag in bochten op nat wegdek, wat een dramatisch verschil maakt op vlak van de veiligheid op de baan.

Wanneer je besluit winterbanden te monteren kan dat dus het verschil maken een veilige weg situatie en een mogelijk ongeval. Wees er wel van bewust dat winterbanden enkel een toename in de veiligheid kunnen garanderen wanneer alle banden van de auto vervangen zijn naar winterbanden. Dit wil zeggen dat je 4 winterbanden moet monteren.

Waarom 4 winterbanden monteren?

Wanneer je enkel winterbanden gaat monteren op de aandrijfas zal je wagen nog steeds niet voldoende grip op het wegdek hebben om optimaal te functioneren op het wegdek. Wanneer je veilig door de winter wil rijden moet je vier winterbanden monteren. Bijvoorbeeld:

  • Een auto met voorwielaandrijving: als alleen op de vooras winterbanden zijn gemonteerd, verbeteren de prestaties bij het optrekken. Maar de auto gaat dan achteraan uit balans en zal daardoor eerder om zijn as draaien (overstuur).
  • Een auto met achterwielaandrijving: als alleen op de achteras winterbanden zijn gemonteerd, verbeteren de prestaties bij het optrekken. Maar de auto raakt vooraan sneller uit balans en zal daardoor in bochten eerder rechtdoor gaan (onderstuur).

Het spreekt voor zich dat auto’s met 4 wielaandrijving een absolute vereiste hebben om winterbanden per 4 te monteren.

kortom: Wanneer je veilig doorheen de winterbanden wilt rijden met de wagen is het aan te raden om voor winterbanden te kiezen in plaats van de doorsnee autobanden. Daarnaast is het ook belangrijk om 4 winterbanden met een gelijke slijtage te monteren om te voorkomen dat jouw wagen uit balans raakt. En als laatste puntje is het belangrijk om jouw rijstijl aan te passen naar gelang de weersomstandigheden, zelfs met de beste winterbanden kan een ongeluk in een klein hoekje schuilen.

 

Dit bericht is geplaatst in Reizen en Vakantie, Sport en Spel met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.