Visolie en cholesterolgehalte

Visolie is belangrijk voor een gezonde cholesterolgehalte. Maar wat is nu het verschil tussen omega 3, 6 en 9 vetzuren.

Visolie bevat vooral omega 3 vetten en wel de zeer belangrijke EPA en DHA. Deze vetten kan je lichaam ook zelf maken uit ALA (alfa-linoleenzuur), wat vooral in lijnzaadolie en walnoten(olie) zit. Helaas kan niet iedereen goed EPA en DHA maken uit ALA. In dat geval is het eten van vette vis of het slikken van visoliecapsules een goede optie.

Omega-6 is mogelijk gunstig bij pms klachten (vooral in de vorm van teunisbloemolie), huidklachten en bepaalde hersentumoren en zit vooral in zonnebloemolie, saffloerolie, maisolie en in margarines. Omega 6 krijgen we echter bijna allemaal genoeg binnen, dikwijls zelfs te veel (terwijl de meeste mensen wel een omega 3 tekort hebben).
Te veel omega 6 bevordert onstekingen, pijn, allergie en mogelijk zelfs de groei van kanker.

Omega 9(oliezuur) zit vooral in olijfolie, pinda(olie) en koolzaad, hazelnoten en amandelen en kan gunstig zijn voor een lagere bloeddruk.
Voor een gunstigere verhouding van het cholesterol is vooral omega 3 aan te raden. Eet daarvoor minder vlees en minder margarines (deze bevatten veel omega 6). Eet wel volop walnoten, lijnzaak (of gebruik lijnzaadolie), vette vis of visoliecapsules met daarin gezuiverde visolie en een hoog EPA- en DHA gehalte.

Het verschil tussen deze vetzuren
Vetzuren bestaan uit een carboxylgroep met daaraan een koolstofketen. In die koolstofketen kunnen dubbele bindingen voorkomen en dat maakt het vetzuur soepeler (minder verzadigd). Als je vanaf het eind van de koolstofketen (de omegakant) telt, begint de eerste dubbele binding bij een omega 3 vetzuur bij het derde koolstofatoom. Bij omega 6 vetzuren begint de eerste dubbele binding bij het zesde koolstof atoom en bij omega 9 vetzuren begint de eerste dubbele binding bij het negende koolstof atoom.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.