Verwarmen met airco

Wanneer het buiten -10 graden is dan wil je vast en zeker thuis komen in een knusse en warme woning. Verwarming en meer bepaald het verwarmen van een ruimte waar je wilt vertoeven is een een essentiële factor binnen elk pand. Een ruimte kan je op verschillende manieren verwarmen. In dit artikel sommen wij enkele mogelijkheden voor je op.

De centrale verwarming

De meest gebruikte vorm van verwarmingssystemen is de centrale verwarming of de CV. De bron van de warmte staat, zoals de naam het zelf zegt, centraal en de warmte wordt verder doorheen de ruimte verspreid door middel van buizen en radiatoren. Met een centrale verwarming kan je de temperatuur aanpassen naar gelang de ruimte. Zo kan je de badkamer temperatuur hoger zetten dan de woonkamer of omgekeerd.

De kachel

Je kan er ook voor kiezen om te verwarmen met een ouderwetse kachel. De kachel is naast een haard wellicht de oudste methode om onze woning te verwarmen. Een kachel is meestal vervaardigd uit gietijzer en wordt opgestookt met kolen of hout. De nieuwste variant van de kachel wordt aangedreven met pellets of samengeperste houtkorrels. Vroeger had de kachel of grote nadeel dat het enkel de ruimte verwarmde waarin de kachel stond. Nu is dit verholpen door de warmtelucht die door de kachel geproduceerd wordt te verspreiden door buizen.

Vloerverwarming

Het principe van de vloerverwarming kom eigenlijk overeen met dat van de centrale verwarming, enkel de verspreiding van de warmte verloopt via een ander systeem. De bron van de warmte wordt ergens centraal geplaatst, de kelder bijvoorbeeld, daarna wordt de warmte door middel van buizen verspreid onder de vloer. De vloer zal dan aangenaam verwarmd worden en de warmte verspreidt zich door de kamer van onder naar boven vanaf de vloer. Bij vloerverwarming komen er geen radiatoren aan te pas. Muurverwarming werkt tevens volgens het zelfde principe maar dan liggen de buizen achter de muur in plaats van onder de vloer.

Verwarmen met airco

Vele mensen zullen de link tussen verwarmen en airco niet leggen, maar je kan je woning probleemloos verwarmen met airco. Airconditioning systemen kunnen lucht verkoelen maar ook verwarmen door een ingebouwde warmtepomp. Het airconditioning toestel kan warme lucht in de ruimte verspreiden en zo een aangename temperatuur creëren. Omdat je op die manier eigenlijk twee vliegen in één klap vangt wordt de airconditioning prijs gedrukt.

Voordelig verwarmen

Ongeveer 75% van onze energie rekening bestaat uit verwarmingskosten. Het loont dus om eens stil te staan hoe je efficiënt kan verwarmen.
Eerst en vooral is het belangrijk dat je de ruimte voldoende gaat isoleren. Op die manier gaat de verkregen warmte niet vergeefs verloren en wordt het optimaal benut.
Bovendien kan het raadzaam zijn om over te stappen naar een alternatief op gasverwarming zoals lucht verwarming. Een warmtepomp op lucht basis gegenereerd geen warmte maar trekt de warmte uit de buiten lucht en versneld deze door een compressor. De warmte wordt nadien in de gewenste ruimte verspreid. Dit is een zeer energie-efficiënte wijze van verwarmen en rendementen van 300 % zijn haalbaar.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.