Verschillende soorten regenwaterfilters

Regenwater kan je op verschillende manieren filteren. Er bestaan dus ook verschillende soorten en types regenwaterfilters. Zo kan je bijvoorbeeld regenwater voorfilteren of nafilteren. In dit artikel bespreken we kort even de verschillende soorten regenwaterfilters en hun eigenschappen.

Voorfiltering

voorfiltering is wellicht de meest essentiële stap in het zuiveringsproces bij regenwaterfilters. Tijdens de voorfiltering worden alle vuildeeltjes uit het water gehaald voor het regenwater in de tank terecht komt. Er bestaan verschillende soorten voorfilters. De zelfreinigende filters en de niet-zelfreinigende voorfilters.

1. Niet-zelfreinigende systemen
Niet-zelfreinigende systemen komen voor in twee vormen, de bezinkputten en de filterputten. De bezinkputten werken volgens het principe dat vuildeeltjes na verloop van tijd naar de bodem zakken. Dat vuile zinksel wordt vervolgens uit het water gehaald. Bij filterputten wordt het vuil rechtstreeks tegengehouden door de filter. Beide systemen zijn niet 100% doeltreffend. Bij hevige regenval worden de vuildeeltjes meegesleurd en bij lang stilstaand water kunnen bacteriën zich nestelen in de filters.

2. Zelfreinigende filters
De zelfreinigende filters zijn doeltreffender. Ze komen voor in vier varianten zoals de valpijp filter, de bladfilter, de cycloonfilter en de volumefilter. Het voordeel van deze filters is dat het vuil steeds wordt afgevoerd. Het nadeel is dat er ongeveer 10-20% van het regenwater op deze manier verloren gaat.
Zelfreinigende filters vragen weinig onderhoud en moeten slecht twee keer per jaar afgewassen en geborsteld worden. Bij de bladfilter is dat 4 maal per jaar.

1. De valpijp filter
De valpijp filter dubbelwandig filterelement dat al alle regenwaterpijpen past. De filters zijn verkrijgbaar in inox, zink, koper en kunststof. Je hebt slecht één filter per regenpijp nodig.
De filter werkt als volgt: het regenwater loopt langs de pijpwand al draaiende naar beneden. Het vuil blijft aan de wanden van de filter plakken en het regenwater spoelt erdoor.

b. De bladfilter
Deze filter houdt enkel het grof vuil tegen en werkt volgens het systeem van de valpijp filter.

c. De cycloonfilter
De cycloonfilter is een grotere filter die perfect het grove en fijne vuil kan tegenhouden en het regenwater doorlaar. Dit systeem laat het regenwater een slingerbeweging maken tegen de filters in, zoals een cycloon.

d. De volumefilter en de in-line-filter:
De laatste filtervariant is de volumefilter. Dit is een ingebouwde filter die grote volumes regenwater kan zuiveren. Over het algemeen leveren deze filters een goed rendement op en beperken het regenwaterverlies tot 10%.

Nafiltering

Wanneer je een goede voorfiltering hebt is een nafiltering eigenlijk overbodig, maar de meeste regenwaterfilters hebben toch een nafiltering voorzien. Er bestaan ook voor nafiltratie verscheidene systemen:

a) De mechanische filter wordt gebruikt indien voorfiltering ontbreekt.
b) De actief-kool-filter die geur-, kleur- en smaakstoffen absorbeert.
c) De UV-filter maakt het water kiemvrij. Dit raadt men aan als je het regenwater ook gebruikt voor de douche.
d) Omgekeerde osmose is enkel nuttig voor de bereiding van drinkwater uit regenwater. Het zuiveren van regenwater tot drinkwater raadt men af.

Personaliseer je regenwaterfiltering

Zoals je hebt gemerkt bestaan er ontelbaar veel mogelijkheden om je regenwater te filteren. Het soort regenwater waarvoor jij kiest zal dan ook aansluiten bij de doeleinden die jij voor ogen hebt. Indien je regenwater enkel wilt gebruiken voor de tuin te onderhouden dan zal enkel een voorfilter volstaan. Wil je regenwater gebruiken voor huishoudelijke karweien dan kan je best een volledig filterproces met nafiltering doorlopen.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.