Verkoop nieuwe woningen VS loopt verder op

De verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten is in november met 4,4% toegenomen tot 377.000 op jaarbasis. Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse vereniging van makelaars donderdag heeft gepubliceerd.

Stijging

Een maand eerder kwam de verkoop nog uit op 361.000 huizen op jaarbasis, volgens een neerwaarts herzien cijfer (was 368.000). Economen rekenden in doorsnee op een toename tot 380.000 stuks.
Het aantal verkochte nieuwe woningen steeg naar het hoogste niveau sinds april 2010.

Nederland heeft nog geen baat

Meestal volgt Europa snel na de Verenigde Staten. Echter moeten we nog even wachten op een herstel. Sterker nog, voor de bouwsector kwam vandaag weer een harde tegenslag.

Bouwsector kan hogere pensioenpremie niet betalen

Het is een cryptische omschrijving van het pensioenfonds voor de bouw: We moeten maatregelen treffen om de pensioenregeling ‘financieel gezond te houden’. Maar eigenlijk wordt bedoeld: beste bouwvakker, de pensioenpremies blijven gelijk, maar u krijgt minder pensioen in de toekomst.

Financieel gezond

De vakbonden, de werkgevers en het bestuur van het pensioenfonds in de sectoren bouwbedrijf, timmerindustrie, afbouw en natuursteenbedrijf stellen dat ze maatregelen moeten treffen om de pensioenregeling voor de bouwnijverheid ‘financieel gezond te houden’. Het pensioenfonds voor de Bouw heeft daarom besloten is om de pensioenopbouw in 2013 te verlagen van 2,25 procent naar 1,8 procent. Daarmee wordt de financiële positie van het fonds verbeterd maar worden de rechten van de deelnemers verslechterd.

De pensioenpremie in de bouw, zou net als in vele andere sectoren flink omhoog moeten om kostendekkend te zijn. De premie zou zelfs met 7 procentpunt moeten worden verhoogd tot 28,4 procent. De werknemers zouden dan hetzelfde pensioen opbouwen als nu.

Crisis in de bouw

“Onder de huidige zware economische omstandigheden in de bouwnijverheid vinden cao-partijen een dergelijke forse kostenstijging van de pensioenen niet verantwoord. Om deze kostenstijging te beperken, hebben cao-partijen besloten de pensioenregeling te versoberen.”
De bouwvakker, een timmerbedrijf, de metselaar betalen hiermee voor de crisis, zij leveren pensioen in.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.