Uitvinden welk beroep bij jouw past

Uitvinden welk beroep bij jouw past

Het kiezen van het juiste beroep is vaak een lastig proces. Je moet in Nederland al erg vroeg een studierichting kiezen waarvoor je dus ook al moet nadenken wat voor een beroep je later wilt uitoefenen. Hieronder zullen een aantal tips gegeven worden voor het bepalen van je juiste beroep. Bedenk dat je tijdens dit proces kan kiezen voor loopbaanbegeleiding van bijvoorbeeld TerBorgh Coaching.

Wat je absoluut moet doen
Bij het bepalen van jouw juiste beroep kan je beginnen met een lijstje maken waarop staat wat je wel en niet leuk vindt. Op deze manier sluit je waarschijnlijk al een groot aantal loopbanen uit. Maak vervolgens een overzicht van je goede eigenschappen en je kwaliteiten. Daarnaast kan je ook nadenken over successen die je behaald hebt in je leven. Al deze aspecten zeggen iets over je persoonlijkheid en dit kan erg nuttig zijn bij het vinden van het juiste beroep. Vraag aan je familie en/of vrienden welk beroep zij bij jou vinden passen, lees vacatures ter inspiratie of maak een beroepentest. Uiteindelijk zullen er een aantal beroepen overblijven die jou aanspreken. Verdiep je verder in deze beroepen en zo zul je vanzelf ontdekken wat jij wilt doen.

Wat je absoluut niet moet doen
Als je niet meteen weet welk beroep bij jou past, blijf dan vooral niet depressief thuiszitten. Het is belangrijk dat je zelf actief bezig gaat met dit proces. Daarnaast heeft het ook geen zin om op zoek te gaan naar een baan voor je hele leven. Veel mensen veranderen meerdere keren van baan en dit is helemaal niet erg. Tot slot raad ik aan om niet teveel waarde te wachten aan wat anderen van jou verwachtingen.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.