Tips om je functioneringsgesprek goed te laten verlopen

Tips om je functioneringsgesprek goed te laten verlopen

Een functioneringsgesprek, daar ontkomt niemand aan. Vaak keert dit gesprek jaarlijks terug. Tijdens dit gesprek tussen werkgever en werknemer wordt er ingegaan op het functioneren van de werknemer. Kenmerkend aan een functioneringsgesprek is dat zowel de werkgever als de werknemer een eigen bijdrage kunnen leveren aan het gesprek. Een functioneringsgesprek is dan ook niets om je zorgen over te maken, maar voor degene die er toch tegenop zien worden hieronder een aantal tips besproken.

Voorafgaand aan het gesprek
Voordat het gesprek plaatsvindt weet jij als werknemer als het goed is al precies waar en wanneer het gesprek plaats gaat vinden. Het is gebruikelijk dat de werkgever enige tijd van tevoren de agenda doorgeeft. Hier staat precies in waarover en in welke volgorde zaken besproken worden. Ondanks dat de werkgever jou de agenda geeft, heb jij als werknemer het recht om bepaalde zaken toe te voegen aan de agenda. Het is raadzaam om alvorens het gesprek alvast te bedenken wat je wilt zeggen en na te denken over eventuele voorbeelden die jouw functioneren weerspiegelen.

Tijdens het gesprek
Wanneer het moment is aangebroken is het belangrijk om altijd eerlijk te zijn. Schuif eventuele fouten niet af op je andere collega’s, want dit zal altijd uitkomen. Daarnaast is het belangrijk om echt te zeggen wat je bedoelt. Ben je ergens niet tevreden over, meldt dit dan ook gewoon op een duidelijke manier en draai er niet omheen. Zorg ervoor dat de afspraken die gemaakt worden overzichtelijk op papier komen te staan voor beide partijen.

Hulp bij de voorbereiding
Wil je nog meer tips? Bekijk dan eens de blog over het functioneringsgesprek op de website van TerBorgh Coaching. Heb je echt veel moeite met het voorbereiden van een functioneringsgesprek, dan zou je altijd nog een Personal Coach om hulp kunnen vragen. Een Personal Coach kan je helpen dingen op een rijtje te zetten en je helpen met de voorbereiding.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.