Tekort aan personeel dreigt in de bouw

Door de malaise in de bouw vreest Bouwend Nederland bouwpersoneel voorgoed kwijt te raken. Als de bouw vervolgens weer aantrekt, dan zou er een groot tekort zijn aan goed opgeleide en ervaren krachten. De bouw ligt op z’n gat en er zijn nog weinig aanwijzingen dat dat snel gaat veranderen. Voor menig bouwbedrijf een zorgwekkende ontwikkeling. Maar bouwend Nederland kijkt verder vooruit en maakt zich ook zorgen over de periode daarna, weet redacteur Pieter van der Werff.

Zorgwekkende analyse

Joba van den Berg, directeur sociale zaken bouwend Nederland. vertelt hem: “De werkgelegenheid is dramatisch naar beneden gegaan. Wij zijn vanaf januari 2009 alleen al onder de cao 42 duizend mensen kwijtgeraakt. Aan de andere kant weten we dat we over enkele jaren heel veel mensen nodig hebben. Op dit moment zijn 30 duizend mensen ouder dan 45 jaar. Dus aan alle kanten weten we dat mensen straks hard nodig hebben.”

Bouwpool

En daarom start bouwend Nederland samen met Randstad een bouwpool met als doel de werknemers voor de bouw te behouden. Maar er gebeurt meer zegt, Randstad-directeur Peter Veld van de techniekdivisie. "Wij starten per 1 november met twintig workshops voor ontslagen bouwvakkers en leerlingbouwvakkers. Die bieden wij sollicitatietrainingen aan. Omdat het in een dalende markt, waarin er eerder mínder banen voor bouwvakkers zijn dan méér, heel belangrijk is je sollicitatiegesprek als goed startpunt te hebben", legt hij uit.

Daarmee wil Randstad meer bouwvakkers de gelegenheid bieden in de sector aan de slag te blijven. Want hoewel de bouwmarkt er dus moeilijk bij ligt, zijn er nog best wel wat bouwbedrijven op zoek naar mensen. Hierbij wordt niet alleen gedoeld op bouwvakkers, maar ook op andere specialismen zoals een dakkapel specialist of tegelzetter. Maar ook als dat niet lukt, is het de bedoeling dat de werknemers later nog beschikbaar blijven voor de bouw. “Dan willen we de bouwvakkers en de leerlingen aanbieden op andere banen die we bij Randstad binnenkrijgen of in huis hebben. Dan willen we ze niet alleen tijdelijk aan de slag houden, maar we willen ze ook blijven volgen. Na deze crisis trekt de bouw zeker aan en willen we ze terugvragen in deze sector.”

Flexibele contracten

Een aardig initiatief, vindt arbeidseconoom aan de VU, Pieter Gautier. “Gegeven het huidige beleid en de ontslagbescherming is het misschien wel een goede oplossing. Na drie keer kunnen ze geen flexibel contract meer krijgen, dan moeten ze een vast contract krijgen. Dat wordt voor bedrijven vaak te kostbaar en te riskant. Dus het alternatief is dat ze ontslagen worden en allerlei vaardigheden verliezen. Het is dan misschien beter dat ze via uitzendbureaus binding met de sector houden.”
Nadeel ervan is alleen dat een deel van de winst bij Randstad terechtkomt, vindt Gautier. “In zekere zin leveren ze er ook een dienst voor. Maar die dienst is puur ingegeven door de vrij sterke ontslagbescherming die we in Nederland hebben. Dit is een manier om dat te vermijden. Uiteindelijk zou het beter zijn om die ontslagbescherming te versoepelen, zodat die mensen gewoon in de bouwsector aan het werk kunnen blijven.

Ontslagbescherming

Het nieuwe kabinet pakt de ontslagbescherming getuige het regeerakkoord wel aan, maar hoe het precies wordt ingevuld is volgens Gautier nog onduidelijk. Er wordt wel wat vooruitgang geboekt, maar het is een beetje verwarrend, vindt hij.

Gautier: “Voorheen kreeg je voor elk jaar dat je hebt gewerkt een maandsalaris aan ontslagvergoeding. Dat is een halve maand geworden. Er is nu ook een maximum van 75 duizend euro gekomen. Dat lijkt wel positief: alles moet nu via het UWV gaan. Maar het is een beetje vaag. Mensen kunnen ernaast toch nog naar de rechter. Hiervoor was het óf UWV óf rechter. Nu lijkt het alsof het mogelijk is om het allebei te doen. Het is dus nog niet helemaal helder wat ze precies willen.”

Dit bericht is geplaatst in Financien, Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.