Steeds meer mensen doen zelf hun belastingaangifte

Door het VIA, Vooraf Ingevulde Aangifte, doen steeds meer Nederlands zelf hun belastingaangifte. Sinds 1 maart dit jaar is deze vorm van aangifte doen al bijna 2 miljoen keer gebruikt, aldus de Belastingdienst. Maken ze dan toch hun slogan waar? Wordt het inderdaad makkelijker?

Aandacht erbij houden

Belastingaangifte doen is voor veel mensen een lastig punt. Wanneer de blauwe envelop eenmaal op de deurmat ligt dan breekt het zweet vaak al uit. Niet zo vreemd, want voor een leek is het een jungle van cijfers. Door de invoering van de VIA hebben nu al 34 procent meer mensen zelf aangifte gedaan. Toch blijven belastingadviseurs noodzakelijk om alles goed te laten verlopen. Tot dusver hebben 2,3 miljoen mensen aangifte gedaan, van de in totaal 8,2 miljoen belastingplichtigen in on land.

Belastingaangifte voor ZZP’ers

Het aantal ZZP’ers is enorm gestegen door de financiële situatie op de arbeidsmarkt. Een grote doelgroep die vaak geen verstand heeft van belastingzaken. Daarom zien steeds meer boekhouders en administratiekantoren deze doelgroep als hun klant. Een ZZP’er in de online marketing zegt: “Een kwartaalaangifte doen en de BTW afdragen lukt mij nog wel, maar een jaaroverzicht maken en de inkomstenbelasting allemaal goed op orde krijgen, dat is een heel ander verhaal. Daarnaast heb ik recht op aftrekposten waarvan ik het bestaan nog niet eens wist. Nee…ik laat dat doen door een ervaren boekhouder. Wel zo prettig!”

VIA goed controleren

Het is natuurlijk erg handig dat alles vooraf ingevuld is door de Belastingdienst. Desondanks zegt onze staatssecretaris van Financiën dat het verstandig is de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren en waar nodig aan te vullen. Zo weet u zeker dat de belastingaangifte dit jaar goed verloopt.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.