Solliciteren kun je leren

Solliciteren moeilijk?De eerste stap van een sollicitatie is het schrijven van je motivatiebrief. Hierin laat je zien wie je bent, waarom je naar de baan solliciteert en waarom de werkgever uitgerekend jou moet aannemen en niet die vijftig andere sollicitanten. Maar hoe begin je zo’n brief? Veel mensen krijgen geen woord op papier. In dit artikel krijg je nuttige tips voor het schrijven van een motivatiebrief. Naast de tips uit dit artikel opvolgen kan het ook nuttig zijn om een met een loopbaancoach in gesprek te gaan.

Inhoudelijke aspecten
Lees de vacatureomschrijving van de baan waarnaar je solliciteert. Lees hem nu nog een keer en daarna nog een keer. Waarom zou je dat doen? Verbazingwekkend veel werkgevers moeten brieven afkeuren doordat de sollicitant de vacature niet goed heeft doorgelezen. Dan blijkt opeens dat de sollicitant helemaal niet geschikt is voor de baan, of dat de werkplek bijvoorbeeld in Noord-Kroatië gevestigd is. Over dat soort feiten wil je niet heen lezen.

Zorg dat de brief alle informatie bevat die een een werkgever nodig heeft. Begin de brief met de reden waarom je schrijft. De volgende alinea kun je dan mooi wijden aan waarom jij geschikt ben voor de baan. Daarna kun je eventueel iets over jezelf vertellen, maar maak er geen autobiografische roman van. Voeg je cv toe en vergeet niet te melden dat je uitkijkt naar het sollicitatiegesprek.

Spelling, stijl en opmaak
Slordige spelling is een heikel punt voor veel werkgevers. Wie weet is een werknemer die geen acht slaat op spelling immers ook slordig in andere aspecten. Vaak wordt er niet eens gekeken naar brieven met spel- en stijlfouten. Kan je schriftelijk Nederlands wel wat bijgespijkerd worden? Schroom dan niet hulp te zoeken bij iemand die er handig mee is.
Let er verder op dat de opmaak geheel conform de norm is. Op internet kun je daar bergen informatie over vinden. Mocht je meer informatie willen over het schrijven van een sollicitatiebrief, kijk dan eens op ter Borgh loopbaanbegeleiding en coaching voor meer informatie en kom je er echt niet uit, overweeg dan de hulp van een loopbaancoach in te schakelen.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.