schone zonnepanelen

Zonnepanelen reiniging

Noodzakelijk iets of enkel voor het oog?

Veel huiseigenaren denken dat hun zonnepanelen volledig worden schoongespoeld door een flinke regenbui. Dit is echter een misvatting. Stof, uitwerpselen van vogels, bladerresten en ander vuil blijven vaak achter waardoor het rendement snel achteruit gaat. Laat uw zonnepanelen daarom regelmatig reinigen. Met het schoonmaken van uw zonnepanelen wordt niet alleen een hogere stroomopbrengst behaald, ze gaan ook langer mee. Vervuiling met bijvoorbeeld fijnstof en bladeren kan er voor zorgen dat een deel van uw zonnepanelen oververhit en onherstelbaar beschadigd raken.

Waarom zonnepanelen reinigen

Vervuiling kan gebeuren via:

  • Zure regen – vogeluitwerpselen – chemicaliën – fijne stofdeeltjes – luchtverontreiniging.
  • Zoutaanslag (zee) – stedelijk en / of industrieel gebied (roet / metaal) – mos.

De voordelen op een rij:

  • Hogere stroomopbrengst.
  • Langere levensduur van de zonnepanelen.
  • Een frisser uitziend dak.
  • U behoudt steeds het hoogst mogelijke rendement.
  • Door het osmosewater vermijden we detergenten en wordt uw regenwater niet vervuild.
  • Geen beschadiging aan uw panelen.

Controle & Reiniging

Het is van belang dat de panelen regelmatig visueel worden gecontroleerd en gereinigd. Vervuiling kan de goede werking van de panelen beïnvloeden. De levensduur van uw zonnepanelen wordt hierdoor bepaald. Het aankopen van zonnepanelen is een belangrijke investering.

Rendement

Iedereen wil het maximale rendement eruit halen. Voor de reiniging werken we enkel met osmose water. Bij grote PV-installaties kan vervuiling tot 5% opbrengstverlies veroorzaken. Vandaar dat het aan te raden om jaarlijks de zonnepanelen te laten reinigen. Voor de reiniging werken we met telescopische stelen met zachte borstels. Deze worden gevoed met osmose water. De telescopische borstels maken het mogelijk om veilig en uiterst efficiënt vanaf de grond uw PV-installatie te reinigen. Het gebruik van een ladder wordt hierdoor tot een minimum beperkt. Dit zorgt er voor dat wij snel en efficiënt kunnen werken.

Hot-spots

Een mogelijk probleem door vervuiling zijn zogenaamde “hot-spots”. Deze worden veroorzaakt door een plaatselijke verhitting in het paneel. Als deze cellen geen stroom opwekken (bladeren, zand of vogeluitwerpselen) gaan deze zich gedragen als weerstanden. Als gevolg van de stroom die er door wordt gestuurd (via de werkende cellen) gaan deze oververhitten. Dit zorgt voor blijvende schade.

Zonnepanelen reinigen kan al vanaf € 245,- per huis.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.