Record aantal rijlessen

Dit jaar wordt een record aantal rijlessen verwacht zegt een rijschool in Groningen. De recessie heeft invloed op de prijzen van een rijles. Ook de nieuwe regelgeving heeft invloed. Vaak is nog niet duidelijk wat de nieuwe regels zijn voor het volgen van rijlessen en het behalen van het rijbewijs.

Onduidelijkheid

Er is de laatste tijd veel veranderd in de wereld van het autorijden. Snelheidslimieten, benzinekosten, duurzaamheid en noem maar op. Maar het belangrijkste wordt vaak vergeten: het behalen van het rijbewijs. Zonder rijbewijs rijd je geen auto. Ook hierbij zijn veel dingen veranderd. Dit zorgt voor veel onduidelijkheden waarvoor het tijd wordt dat ze opgelost worden.

Leeftijdsgrens

De belangrijkste verandering is de leeftijdslimiet voor het behalen van een rijbewijs. Deze lag altijd op 18 jaar. Wanneer je 18 jaar bent mag je legaal rijles nemen en je bewijs halen. Dit na het afleggen van een beproeving: het examen. De regels zijn inmiddels veranderd. Deze zijn, volgens het Centraal Bureau voor de afgifte van Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), als volgt:
‘Als u op of na 1 november 17 jaar wordt, mag u praktijkexamen doen. U kunt dan ook een tussentijdse toets of RIS-toets afleggen. Een toets kunt u ook doen als u op of na 1 november 2011 16,5 jaar wordt of op die datum tussen 16,5 en 17 jaar bent. Hebt u vóór 1 november 2011 de leeftijd van 17 jaar al bereikt, dan mag u wél theorie-examen doen en rijlessen volgen. U mag dan pas met 18 jaar een praktijkexamen of toets afleggen.’

Rijles

Door de recessie zijn de prijzen van een rijles gezakt. Bijvoorbeeld een rijles in Groningen kost gemiddeld nog maar 30 euro en in Amsterdam zo’n 35 euro. Deze bedragen lagen boven de 40 euro. De lage prijzen in combinatie met de nieuwe regelgeving zorgen voor een record aantal rijlessen. Verwacht wordt een record aantal gehaalde rijbewijzen dit jaar. Of we ons zorgen moeten maken is de vraag. Een hoog aantal rijbewijzen gaat gepaard met een hoog aantal verkochte auto’s, maar dus ook met een hoger milieu aantasting.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.