Belgen zijn zeer gehecht aan de huisarts en ze kunnen niet zonder. Zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Vorig jaar is het aantal raadplegingen met een half miljoen toegenomen, tot circa 33 miljoen doktersbezoeken aan de huisartsenpraktijk. Wat is de verklaring hiervoor?
Meer patiënten
De wachtkamers bij huisartsen lijken bevolkt te raken. Nog nooit kwamen er zoveel Belgen naar een simpele raadpleging. Verklaringen zijn de vergrijzing van de bevolking en de crisis. Als het economisch slecht gaat met een land, zit de wachtkamer automatisch voller dan in economisch betere tijden.
Toch wil die stijging niet direct zeggen dat er ook inderdaad meer zieken zijn. Vaak is ‘naar de dokter gaan’ gewoon om een doktersbriefje te halen of andere simpele handelingen.
Minder huisartsen
Hoewel het patiënten-aantal juist is toegenomen, is het aantal huisartsen juist afgenomen. De komende tien jaar moeten er 4500 meer huisartsen komen om aan de verwachtingen te voldoen. Dit is een enorme zorg en het kan flink misgaan als de overheid het beroep van een huisarts niet snel herwaardeert.
Marc van Ranst, viroloog van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen stelt voor om de prijs te verhogen van een consultatie. Zo wordt het beroep huisarts aantrekkelijker gemaakt voor jonge studenten en zal, hopelijk, het aantal huisartsen snel stijgen. ‘Vergelijk het bijvoorbeeld eens met slotenmakers of loodgieters, tegenwoordig komen die alleen nog maar als je ze van te voren betaalt. Dat je een huisarts altijd kan bellen lijkt iedereen tegenwoordig gewoon normaal te vinden.’ Aldus Marc van Ranst.