Overgang: Aankomen en gewicht

Veel vrouwen komen aan in de overgang

Veel vrouwen komen aan in de overgang

 

Gewicht en overgang

Veel vrouwen in de overgang ervaren het: Je eet hetzelfde en toch kom je plotseling in gewicht en omvang aan. Soms wel 5 – 10 kilo.

De overgang is de periode waarbij de vruchtbaarheid van de vrouw langzaam afneemt. Voor sommige vrouwen gaat deze periode ongemerkt voorbij. Maar meer dan 50 % van alle vrouwen ervaren allerlei klachten die direct of indirect gevolgen heeft voor het gewicht:
– opvliegers
– nachtelijk zweten
– hoofdpijn
– prikkelbaarheid
– slapeloosheid
– stemmingswisselingen
– geheugen- en/of concentratieproblemen
– depressie
– vaginale droogheid
– libidoverlies
– toename van met name vet op buik, taille en borsten.

Hormonen
Tijdens de overgang vinden er allerlei hormonale veranderingen in je lichaam plaats. Eén van deze veranderingen betreft het hormoon oestrogeen. Dit hormoon wordt zowel aangemaakt in vet als in de eierstokken. Tijdens de overgang vermindert de oestrogeenproductie in de eierstokken en om dit te compenseren maakt het lichaam meer vetcellen aan zodat de oestrogeenproductie in totaliteit gelijk blijft.

Een andere hormonale verandering is de daling van het testosterongehalte. Doordat het lichaam (de eierstokken) minder testosteron aanmaakt neemt de spiermassa af en ontstaan slaapproblemen en een verminderd libido. Ook dit kan tot een gewichtstoename leiden. Minder spieren betekent namelijk een lagere verbranding in rust en diverse onderzoeken tonen aan dat slecht slapen op den duur tot een gewichtstoename leidt. En ook een verminderd libido zorgt voor een minder actief leven en dus een grotere kans om aan te komen.

Verandering van de lichaamsverhoudingen
Na de overgang veranderen ook de lichaamsverhoudingen. Vet concentreert zich vanaf de overgang vooral op de buik, de taille en de borsten. waarom dit is, is niet helemaal duidelijk, maar feit is dat het voor de vrouw juist die plekken zijn waar ze niet willen dat het vet zich ophoopt.

Emotionele ontwikkelingen
De overgang zorgt ook voor allerlei emotionele ontwikkelingen: Opvliegers, stemmingswisselingen, angsten en depressiviteit. Deze emoties hebben gevolgen voor je eetpatroon (je gaat meer eten of juist veel minder, waardoor je verbranding trager wordt).

Wat kan je doen ?
Om de gevolgen van de overgang voor je gewicht tegen te gaan zal je nog meer dan voorheen op je leefstijl moeten letten. Ben je niet tevreden met de veranderingen van je lichaam dan moet je de discipline opbrengen om tot actie over te gaan.
• Zorg voor gezonde uitgebalanceerde maaltijden met vooral voldoende voedingsstoffen en minder calorieën. Start bijvoorbeeld met de Formule 1 Voedingsshake.
• Ga bewegen of als je dat al deed: Blijf bewegen. Concentreer je extra op spieropbouw zodat je verbranding ook in rust hoog blijft. Compenseer de afname van spierweefsel door meer aan krachttraining te gaan doen.
• Drink voldoende water en/of kruidenthee. ‘schoon’ vocht reinigt je lichaam en ontdoet het van afvalstoffen. Het lichaam heeft continue vocht nodig voor allerlei lichaamsprocessen.
• Recente studies hebben aangetoond dat Omega 3 vetzuren, foliumzuur en Vitamine E de emoties tijdens de overgang minder heftig maken. Wetenschappers hebben ontdekt dat bij vrouwen met opvliegers de aanmaak van het hormoon noradrenaline in de hersenen verhoogd is. Foliumzuur gaat deze verhoging tegen. Vrouwen die een maand lang 5 mg foliumzuur per dag kregen, hadden minder opvliegers. Krijg je hier niet voldoende van binnen. Ga dan op zoek naar supplementen die deze stoffen bevatten. Wees je bewust van je stemming en zoek geen ‘troost’ bij voedsel. Blijf regelmatig en gezond leven. Herbalife kan helpen met Herbalifeline en Niteworks

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.