Ontstoken tattoo en tattoo infectie

Een onhygienische tattoo kan leiden tot ernstige ziektes, onder anderen: tuberculosis, hepatitis B, hepatitis C, HIV, AIDS en CA-MRSA infecties. Dit soort ziektes komen meestal voor als de tattoo apparatuur niet goed wordt gesteriliseerd.

 

Er gaan verhalen rond van mensen die zelf tattoo machines in elkaar bouwen met radio onderdelen, en printer inkt in plaats van tattoo inkt. Dat zorgt uiteraard voor ernstige gezondheid problemen zoals vlees etende bacterien en bloed vergiftiging. Er komen jaarlijks talloze mensen in het ziekenhuis terecht met een ontstoken tattoo vanwege onhygienische tattooeerders.

Een tattoo nemen in een shop garandeerd niks

Je zou denken dat als je het in een tattooshop laat zetten dat het dan veilig is, maar helaas is dat niet altijd het geval. Uiteraard zijn meeste tattooshops erg hygienisch en voldoen aan de GGD regels, maar als de GGD eenmal is geweest om alles te controleren kunnen tattooeerders hun gang gaan, gezien meeste mensen niet weten waar ze op moeten letten valt het verder niemand op als het niet volgens de regels wordt gedaan.

De tattooeerder hoeft maar te vergeten om zijn handen te wassen voordat hij/zij zijn handschoenen weer aantrekt om voor een ontsteking te zorgen omdat de bacterie CA-MRSA op de huis zit en dan op de handschoenen kan komen, en vervolgens in het huid van de klant wat voor een vieze tattoo ontsteking kan zorgen. Een tattoo ontsteking hoeft dus niet altijd van een vieze naald te komen zoals meeste mensen denken, een eenvoudige huid bacterie is al genoeg. Het is dan ook van belang dat de tattoo erg schoon blijft tot dat deze is genezen om di soort zaken te voorkomen.

Een geinfecteerde tattoo heeft niet alleen invloed op de gezondheid van de klant maar ook op de kwaliteit van de tattoo, een ontstoken tattoo geneest niet zoals het hoort dus zal hoogstwaarschijnlijk vervagen, of er kan littekenweefsel ontstaan wat achteraf moet worden bijgewerkt om een optimaal resultaat te krijgen.

Tattoo infectie voorkomen

Wat kun je doen om een tattoo ontsteking te voorkomen?

– Folie 2 uur laten zitten nadat de tattoo is gezet, niet langer maar ook niet korter.

-Niet te dik insmeren, en gebruik Bepanthen, geen vaseline.

– Geen zeep/zon in aanraking met de tattoo komende 3 weken.

– Spoel de tattoo regelmatig om met lauw warm water en dep het droog met een schone handdoek.

– Laat mensen er niet aan zitten met hun vingers, en was altijd je handen met desinfecterende zeep voordat je er zelf aan zit.

-pas op met strakke kleding, het ag niet afgeven of schuren met je tattoo.

Hoe verzorg je een ontstoken tattoo?

– Ga naar je tattooeerder om na te kijken wat er precies aan de hand is, wat voor soort infectie jij hebt en laat de tattooeerder je adviseren, mocht hij/zij het niet weten ga dan naar de dokter voor advies. Wacht er niet te lang mee en ga er vooral niet aan zitten.

Is een geinfecteerde tattoo gevaarlijk?

– Een tattoo infectie kan tot blijvende litteken weefsel zorgen als het niet goed wordt verzorgd of behandelt. Daarnaast loop je risico op verschillende huid en bloedziektes.

Hoe kan ik zien dat ik een tattoo infectie heb opgelopen?

– Je zult al snel genoeg merken als je tattoo ontstoken is, een aantal tekens zijn: blijvende roodheid en zwelling dagen na het zetten, gele/groene wondvocht of etter, pus, bultjes (bultjes kunnen ook door de vaseline komen, niet altijd een teken van tattoo infectie).

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Mode en Kleding met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.