Omzet bouwmarkten en doe-het-zelfzaken volledig ingestort

Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 zag de branche bijna een kwart van de omzet verdampen. Dat komt neer op een kleine €1 miljard, zo heeft specialist in consumentengedrag GfK becijferd. Het is dan ook onvermijdelijk dat er harde klappen gaan vallen en bedrijven hun deuren moeten sluiten, zeggen retaildeskundigen.

Enorme druk

“De druk op de bouwmarkt is enorm”, zegt Patrick Langley van GfK. „We zien dat de omzetontwikkeling in de branche ongelooflijk nauw samenhangt met het aantal verhuisbewegingen in ons land.” Door de crisis gaan mensen bijna niet meer verhuizen. Ieder lokaal bouwbedrijf merkt ook aanbouw projecten niet meer van deze tijd zijn.

Woningmarkt op zijn gat

Het is een ijzeren wet dat de meeste mensen vooral klussen als ze van woning veranderen. Maar nu de woningmarkt op zijn gat ligt, zijn er automatisch ook minder mensen die van woning veranderen. „Dat rechtvaardigt de conclusie dat de omzet zwaar onder druk staat door de malaise op de woningmarkt”, stelt Langley.
Aangezien de crisis al in 2008 uitbrak en er nog geen hoop is op herstel, is het “onvermijdelijk dat er harde klappen gaan vallen”, zegt retaildeskundige Huib Lubbers van Retail Management Center.

Grote zorgen

Het kan dus niet uitblijven dat er ontslagen gaan vallen bij bouwmarkten. Maar ook bouwbedrijven zien hun omzet drastisch dalen. Zo gaf een timmerbedrijf aan dat zijn omzet binnen 2 jaar gehalveerd was en dat hij nu op noodgedwongen op zoek moet naar andere inkomstenbronnen. “Het doet pijn als timmerman om mijn eigen opgezette onderneming als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen”.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Maatschappij met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.