Nieuwe regels voor de financiële hypotheek markt

In 2013 gaan er veel zaken veranderen voor de hypotheekadviseurs van Nederland. De beloningen gaan helemaal op de schop en worden sterk veranderd. Dit komt omdat de regering nieuwe wetten en nieuwe regel heeft aangenomen. Hiermee mogen assurantie tussen personen en hypotheek adviseurs geen beloningen meer ontvangen van de banken, geldverstrekkers en verzekeraars zelf. Ze mogen alleen nog maar beloond worden door de klant zelf.

En hoe logisch dit ook klinkt het is nog nooit echt gebruikt en ingevoerd. Een hypotheek adviseur kreeg en krijgt nog steeds zijn beloning van de banken en geldverstrekkers (en de verzekeraars) van de banken en verzekeraars zelf in de vorm van provisie. En dat is dus per 1 januari 2013 verboden!

Vanaf dan moeten alle hypotheek adviseurs, pensioen adviseurs en assurantie tussen personen en banken de kosten van het advies voor hypotheek of pensioen in rekening brengen bij de klant.

Het grote voordeel voor de klant is dat er in de producten die ze afnemen geen provisie meer verwerkt zit. De branche zelf juicht deze verandering toe en ongeveer drie kwart van alle adviseurs werkt al op basis van de provisie vrije producten en een factuur die naar de klant gaat.

De financiële sector gaat nu werken volgens de regels zoals ze zouden moeten zijn. En dit is ook een stuk logischer. De klant betaald en niet de aanbieder van de producten. Op deze manier zijn er geen belangen verstrengelingen meer. En dat is natuurlijk een goede zaak.

Hoe de nieuwe wetten en regels zullen uitpakken zullen we pas in de toekomst weten. Echter gezien de grote implementatie al voor 1 januari 2013 laat zien dat het een welkome verandering is. Een verandering waarmee we allemaal erg blij mogen zijn!

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Financien, Persberichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *