Klachten bij kalknagels

Kalknagels zijn vervelend. Zeker als mensen op een mooie zomerdag op blote voeten buiten willen lopen komt er bij velen met kalknagels al snel een schaamtegevoel of in ieder geval een onprettig gevoel. Nagels met een schimmelinfectie zijn niet mooi en daar moet dan ook als je er last van hebt iets aan gedaan worden.

Welke symptomen kun je bij kalknagels krijgen?
De nagel wordt dik. Dit komt omdat bij kalknagels de groei van kalknagels min of meer wordt geremd. Hierdoor wordt de kalknagel dikker. Ook iets kenmerkends bij kalknagels zijn de verkleurde nagels. De nagel wordt wit of geel. Ook kan de nagel in sommige gevallen bruin worden van kleur. De nagel kan verder eenvoudig afbreken. Dit komt omdat de nagel broos wordt. De nagel wordt in feite erg misvormt en een laatste symptoom is dat de kalknagel schilferig kan worden.

Het ontstaan van kalknagels begint meestal met het verkleuren van een van de teennagels. Het kan hierbij om één nagel zijn, maar er kunnen ook meteen meerdere nagels verkleuren. In de meeste gevallen begint echter één nagel te verkleuren. De beginkleur van het verkleuren is eigenlijk geel. In een later stadium kan dit verkleuren naar bruin. Daarna wordt (omdat de groei – in de lengte – van de nagel wordt geremd) dikker. Ook kan de nagel hobbeliger worden en brokkelen er stukjes nagel af. Bij sommige mensen valt een groot gedeelte van de nagel af.

Hoe ontstaan kalknagels?
Kalknagels kunnen ontstaan door verschillende redenen. Ten eerste is de ene mens er gevoeliger voor dan de andere mensen. Niet iedereen zal meteen kalknagels krijgen als hij of zij met de schimmel in contact komt die kalknagels kan veroorzaken. Wel is het zo dat deze schimmel zich makkelijker kan manifesteren in nagels die vochtig zijn of beschadigd.

De meeste mensen die besmet raken, worden besmet in openbare ruimtes. Dit kunnen douches zijn in zwembaden of kleedkamers van sportclubs, sporthallen of sauna’s. Natuurlijk kun je ook thuis kalknagels oplopen wanneer een huisgenoot of gezinslid kalknagels heeft.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.