Kamp tegen importheffing zonnepanelen

Het kabinet is tegen de importheffing die de Europese Commissie wil invoeren op zonnepanelen uit China. Minister Kamp zei dat in de Tweede Kamer op vragen van GroenLinks. Ook die partij is fel tegen de importheffing.

De Europese Unie vindt dat China de panelen voor te lage prijzen op de markt dumpt. Daarom ligt er een voorstel voor een heffing, die zou kunnen oplopen tot 85 procent van de inkoopprijs. Zonnepanelen kunnen daardoor veel duurder worden. Kamp is daar verontrust over, want in de installatie van zonnepanelen werken in Nederland veel mensen.

Handelsoorlog zonnepanelen voorkomen

GroenLinks wil dat het kabinet in Europees verband agressiever ten strijde trekt tegen de heffing, maar Kamp denkt dat dat weinig zin heeft. “Steeds weer blijkt dat een meerderheid van de lidstaten wel voor dit soort heffingen voelt.” Hij voelt meer voor overleg achter de schermen.

De Nederlandse inzet is er daarom vooral op gericht om achter de schermen de verschillende lidstaten en de Europese Commissie op andere gedachten te brengen over zonnestroom, zei hij. Het is veel beter om overleg te voeren met China en goede afspraken te maken. Want de Chinezen zullen ook weer reageren op de heffing. “We willen een handelsoorlog graag vermijden”, aldus Kamp.

Er heerst al enige tijd onvrede onder producenten uit Europa. De prijzen van de Chinese concurrentie is dusdanig laag dat er haast niet tegen te concurreren is. Wat dat betreft dus een slecht bericht voor de installatiebranche die juist wel een opkikker kan gebruiken nu ook de subsidie op de panelen binnenkort eindig is.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.