IJs in 10 jaar niet zo goedkoop geweest

Warm he? Crisis? Er zijn ook meevallers. Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat ijs in de afgelopen jaren nog nooit zo goedkoop is geweest. Vooral de supermarktoorlog heeft gezorgd voor deze prijsdaling. Daar worden met advertenties van Ola, Hertog Jan en Slimpie klanten naar de winkel gelokt.

Precies 10 jaar geleden begon de Nederlandse supermarktoorlog, Duizenden producten werden in prijs verlaagd om het marktaandeel te vergroten. In die periode begon ook de prijs van ijs te dalen. Daarbovenop komt nog een stijgend aantal aanbiedingen en toenemende concurrentie van ijssalons door het hele land. Daarom bleven de prijzen tot vandaag laag.

Volgens het ING Economisch Bureau is ijs op dit moment 23,7% goedkoper dan in augustus 2003, terwijl de inflatie over deze periode 20% was. ‘Het interessante is dat tussen 2003 en 2007 veel producten tijdelijk in prijs waren gedaald, maar de voedselprijzen na de zomer van 2007 weer geleidelijk begonnen te stijgen. Desondanks gingen de ijsprijzen na 2007 juist nog verder omlaag’, zegt ING-econoom Marten van Garderen.

Deze prijsoorlog rondom de ijs heeft ook gerommeld met de marktaandelen van de verschillende ijsproducenten. Zo zijn Slimpie en Ola grote stijgers maat boeken de huismerken ruimte in. De toename van het marktaandeel kan bij Slimpie verklaard worden door het toenemende bewustzijn in Nederland over gezonde voeding.

Behalve in de supermarkt, hoeft bij ijssalons ook steeds minder voor een ijsje neergeteld te worden. Vooral de sterke groei van het aantal ijssalons in Nederland houdt de prijs van ijs onder druk. Dit aantal is de afgelopen tien jaar met 59 procent gestegen, van 331 in 2003 naar 525 vorig jaar.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.