Hoe schrijf je een goed cv?

Je cv is de sleutel tot succes bij sollicitaties. Het kan zelfs zo zijn dat een werkgever je enkel op basis van je cv voor een sollicitatiegesprek wil uitnodigen. Een cv die tot in de puntjes verzorgd is, laat zien dat je professioneel bent en kennis van zaken hebt.

Waar te beginnen?
Op internet vind je talloze sjablonen voor een simpele cv. Die zijn vaak behoorlijk nuttig, dus het is zeker aan te raden een dergelijk sjabloon als fundering voor jouw persoonlijke cv te gebruiken. Op zo’n sjabloon zet je vaak de gebruikelijke informatie neer, zoals je persoonlijke gegevens, werkervaring en opleiding.

Als de fundering is gelegd…
Als je eenmaal het gebruikelijke riedeltje op papier hebt, kun je gaan beginnen met het echte werk. Geef een korte omschrijving van je persoonlijke talenten. Solliciteer je naar een functie als redacteur bij een hoveniersblad en houd je zelf van tuinieren? Dan is dat zeker het vermelden waard. Sommige informatie kun je vanzelfsprekend ook achterhouden. Als je naar de functie van bilbiothecaris solliciteert en je meldt dat je elektrische gitaar in een heavymetalband speelt, dan lijdt je geloofwaardigheid daar misschien onder. Wees tactvol wanneer je je cv uitbreidt.

Voor elke job een andere cv
Veel mensen gebruiken dezelfde cv voor al hun sollicitaties. Dat is niet verstandig. Wat heel belangrijk is, is dat de werkgever hoort wat hij wil wil horen. Solliciteer je naar een job als HR-manager, vermeld dan vooral je vorige banen waarbij je een leidinggevende functie hebt bekleed. Solliciteer je naar een job als vertaler? Dan zijn leidinggevende kwaliteiten niet al te relevant, maar je halfjaartje in het buitenland is dan natuurlijk een ontzettende plus. Pas je cv dus aan de werkgever aan. Er is geen magische cv die altijd het klusje klaart.

Hulp
Kom je er niet uit? Heb je een spellingsdeskundige nodig of ben je niet tevreden met hoe je jezelf hebt geprofileerd in je cv? Kijk eens op de website van Terborgh loopbaan coaching. Daar vind je meer dan genoeg informatie over hoe je een bijzonder goede cv samenstelt. Je vindt er ook informatie over alles omtrent je loopbaan, van functioneringsgesprek tot loopbaanswitch.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.