Hoe overleef ik mijn functioneringsgesprek?

Veel mensen krijgen een hartverzakking als ze het woord ‘functioneringsgesprek’ alleen al horen. Het is natuurlijk ook een wat apart gesprek. Je kunt in feite open kaart spelen met je werkgever en vice versa. Dat kan eng zijn, maar het is vooral fijn. Een functioneringsgesprek is het perfecte moment om je zorgen aan te kaarten. In dit artikel lees je meer over hoe je zo’n gesprek aanpakt.

Een goed verloop
Belangrijk is dat het gesprek goed en eerlijk verloopt . Je leidinggevende hoort je van tevoren een agenda te overleggen, waarin jij kunt zien wanneer het gesprek gepland is en wat er zo ongeveer besproken gaat worden. Tijdens het gesprek gebruiken jullie beide de agendapunten als leidraad, maar je kunt ook nieuwe punten aanvoeren. De bedoeling is echter niet dat je bij elk punt tot in den treure in detail treedt, want dan zit je een week later nog steeds in het kantoor van je leidinggevende.

Wat te bespreken
Je bespreekt in feite wat er op de agenda staat. Het is dus belangrijk om die zo overzichtelijk en compleet mogelijk te houden. Doorgaans bespreekt je leidinggevende eerst je individuele prestaties en daarna je prestaties in groepsverband. Ten slotte nemen jullie samen je toekomstplannen onder de loep.

Open kaart spelen
Leidinggevenden hebben net zo min zin in afkraaksessie als jij. Toch moet eerlijkheid de boventoon voeren in een functioneringsgesprek. Wanneer je kritiek verzacht, kan het zijn dat de ander niet helemaal begrijpt wat je bedoelt, wat het doel van het gesprek volledig ondermijnt. Raak dus niet van streek wanneer je harde kritiek te verduren krijgt.

Hulp?
Heb je een functioneringsgesprek gehad waardoor je helemaal van de rails bent geraakt? Of ben je erdoor gaan twijfelen of je de juiste carrière voor ogen hebt? Overweeg dan de hulp van een personal coach. Of kijk op internet. Op de website van loopbaan coaching staan tal van nuttige artikelen over alles wat met je carrière te maken heeft.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.