Hoe kan je ecologisch tuinieren

Ecologisch tuinieren is een milieuvriendelijke wijze van tuinieren. Een manier om zo met uw tuin om te gaan dat u het maximale uit uw tuin kunt halen; prachtige en sterke bloemen en planten, goede bodemstructuur, minder plagen, minder onkruid en minder overbodig werk!

Het is belangrijk dat je de organische kringloop in stand houdt en versterkt.

Ecologisch tuinieren

In de ecologische tuin worden echt uitsluitend natuurlijke producten gebruikt. Organische, 100% natuurlijke meststoffen voeden niet alleen de plant maar ook het bodemleven. Door organische bemesting is er ook geen kans op verbranding. Het geeft langdurige voeding en kan op elk moment toegepast worden.

Ecologische tuinieren betekent ook dat er nadruk gelegd wordt op preventieve gewasbescherming. Dit betekent, dat de weerstand tegen ziekten en plagen op natuurlijke wijze wordt verhoogd. Dit gebeurt door natuurlijke bemesting, een rijk bodemleven en natuurlijke plantversterkers. Een goede bodem en de juiste omstandigheden zorgen voor sterke bloemen en planten.

Ziekten en plagen, die soms toch de kop opsteken, worden uitsluitend bestreden met ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen. Dit zijn middelen die op een effectieve, doch natuurlijk vriendelijke de plaag bestrijden. Producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Zij schaden andere belangrijke dieren, zoals egels of nuttige bijen, niet! Ecologische bestrijdingsmiddelen zijn ook zeer belangrijk in de moestuin. Ze kennen een zeer korte wachttijd.

Hoe kan je ecologisch tuinieren

  • Gebruik  100% natuurlijke meststoffen en plantversterkers worden natuurlijke processen in de tuin niet verstoord.
  • respecteer het milieu, de huisdieren en je familie.
  • Zoek effectieve oplossingen, maar dan 100% natuurvriendelijk.

Uw tuin is natuur!

Groen, ruimte en natuur wordt in Nederland een schaars goed. Uw tuin kan ook een prachtig stukje natuur zijn. Boordevol leven en zoals eerder gezegd mag je daar al de huisdieren bij tellen. Door middel van een insectenhotel creërt u een plek waar insecten veilig kunnen verblijven. Dat is eens een andere aanpak dan enkel mieren bestrijden. Je creeërt een plek  verschillende soorten insecten zich vestigen.

Insectenhotel

Veel insecten zijn voor mens en milieu heel nuttig; ze bestuiven bloemen  en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden. Daarnaast maken insecten een belangrijk deel uit van de ecologische kringloop, ook in de tuin.

Plagen en vele verstoringen van het natuurlijke leefgebied van bijvoorbeeld wilde bijensoorten en gaasvliegen heeft het aantal natuurlijke nest- en overwinterplekken aanzienlijk verminderd. In Nederland worden enkele bijensoorten met uitsterven bedreigd.

Het Insectenhotel biedt nuttige insecten in de zomer een nest- en rustplaats en in de koude maanden een geschikt winterkwartier. De nuttige insecten nestelen zich naar hun eigen behoeften in een van de verschillende ‘kamers’.

Plaats je insectenhotel in een zonnige, wind- en regenbeschutte plek, ten minste op kniehoogte, neerzetten of ophangen. Het beste kunt u daarbij de voorkant van het Insectenhotel richten naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Het is de bedoeling, het Insectenhotel in de winter te laten staan, anders worden de nuttige insecten voortijdig uit hun nest gedreven.
Voor je het weet wordt jouw insectenhotel bewoond door insecten als lieveheersbeestjes, metselbijen, graafwespen, vlinders, wilde bijen en gaasvliegjes.

Het zal zeker wat leven in de brouwerij brengen binnen je ecologiche tuin!

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.