Het ontstaan van spataderen

Wanneer je last hebt van spataderen, is dit zeer onprettig. Gelukkig vallen de klachten in de meeste gevallen wel mee. Alleen zorgen spataderen ervoor dat je benen er onprettig uit komen te zien. Gelukkig zijn er al heel veel redenen bekend, hoe je spataderen kunt oplopen. In sommige gevallen kun je er helaas niets aan doen om het tegen te houden.

 Ontstaan
Spataderen krijg je doordat de kleppen van aders niet meer werken zoals ze behoren te werken. Doordat de kleppen niet goed meer functioneren wordt er extra druk uitgeoefend op de aders. Hierdoor zetten de aders uit en ontstaan er spataders.

Mensen die tijdens hun beroep lang moeten staan, hebben een grotere kans op het krijgen van spataders. Daarbij kun je denken aan winkelbediende, leraren en in de horeca. Wanneer je lang achter elkaar moet staan  gaat de bloeddruk in je benen stijgen. Dit zal op den duur er voor zorgen dat de kleppen niet meer goed functioneren. Doordat de kleppen niet meer goed functioneren, kan je spataderen krijgen.

Oorzaken
De volgende situaties zorgen er voor dat de kans op spataders toeneemt:
– zwangerschap: als je zwanger bent zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat je bindweefsel zwakker wordt. Ook duwt de baarmoeder de afvoer van het bloed dicht.

– ouderdom
– overgewicht
– aanleg

Spataderen voorkomen

Als je weet dat er in je familie spataderen aanwezig zijn, is het verstandig om op momenten dat je veel staat steunkousen te dragen. Tijdens de zwangerschap is het ook raadzaam om steunkousen te dragen zodat de kans op spataderen verkleint wordt.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.