Gratis dakisolatie, maar niemand wil ze

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) wil jaarlijks 3.000 huurwoningen van gezinnen in energiearmoede gratis isoleren. Alleen: de huisbazen zijn amper geïnteresseerd, waardoor de teller blijft steken rond 100.

Kafka is nooit veraf als het over energiepremies gaat. Sinds halfweg 2012 heeft Vlaanderen een extra hoge premie van 23 euro per vierkante meter in de aanbieding. Huisbazen die verhuren aan mensen met weinig financiële reserve, komen in aanmerking. Interessant, want de verhuurder krijgt zijn investering vaak volledig terugbetaald. Als de premie niet volstaat, krijgt hij nog een belastingaftrek van 30 procent op de meerkosten.

De huurder ziet op zijn beurt de warmte en vooral de euro’s niet meer door de gaten en kieren in het dak verdwijnen. Een win-win dus.

Toch is er allesbehalve een stormloop. Het Vlaams Energieagentschap spreekt over “300 lopende dossiers”, maar heeft geen zicht op het aantal afgewerkte isolatie aanvragen. Bij netbeheerder Eandis, die instaat voor de uitreiking van de premie, staat de teller van gratis geïsoleerde daken op 75. Bij Infrax, de op een na grootste netbeheerder in Vlaanderen, zit men aan ongeveer 40 daken. De doelstelling van 3.000 per jaar is nog mijlenver weg.

“In Vlaanderen worden 60.000 daken per jaar geïsoleerd. Dat is een groot succes”, zegt Van den Bossche, bij monde van haar woordvoerder. “Toch bleef een groep mensen in de kou zitten: de huurders. Zelf investeerden ze niet snel in een woning die ze niet bezitten. En anderzijds hebben ook de huisbazen meestal weinig zin. Wie zijn eigen huis isoleert, krijgt de investering snel terugbetaald via een lagere energiefactuur. Een huisbaas had dat voordeel niet. Nu is onze boodschap duidelijk: de premie is er, gebruik hem. Zeker omdat tegen 2020 alle huurwoningen geïsoleerd moeten zijn.”

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.