Gezin bespaart tot 650 euro per jaar dankzij waterontharder!

Onafhankelijke studie: Ontharders één van de beste energiebesparende middelen in huishouden

Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, berekende, op basis van cijfers van het NIS, dat een Belgisch gezin van 4 personen op jaarbasis tot 650 euro kan uitsparen door het gebruik van een waterontharder.

Een onderzoek, uitgevoerd in Amerika door het onafhankelijk Battelle Memorial Institute, een onafhankelijk test- en onderzoekscentrum voor toegepaste wetenschappelijke en technologische ontwikkeling, staaft de bevindingen van Aqua Belgica. Deze studie werd in 2009 uitgevoerd onder de leiding van de Water Quality Research Foundation (WQRF).

Zeepproducten en detergenten

Een modaal gezin gebruikt per jaar voor 420 euro aan zeepproducten: 186 euro voor reinigings- en onderhoudsproducten en 234 euro aan producten voor lichaamsverzorging.
Door het gebruik van een waterontharder kan het totaal verbruik van detergenten tot 50% verminderd worden, wat een besparing oplevert van 210 euro. Door het ontbreken van kalk in onthard water daalt het gebruik van detergenten die men nodig heeft om schoon te maken immers aanzienlijk. Verder heeft men ook geen wasverzachters, antikalk middelen en dergelijke meer nodig bij het reinigen en schoonmaken.
De Batelle studie toonde aan dat men voor het verwijderen van vlekken met koud water en met de helft van het gebruik van de detergenten eenzelfde resultaat bekwam wanneer onthard water gebruikt werd, ten opzichte van hard water.
Onthard water gebruikt met andere woorden minder detergenten en heeft een energiebesparing tot gevolg doordat op een lagere temperatuur gewassen kan worden om hetzelfde resultaat te bekomen.

Energieverbuik

Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek blijkt dat een gemiddeld gezin op jaarbasis 419 euro spendeert aan warm water. Doordat er bij het gebruik van een ontharder geen kalkafzetting meer plaats vindt in de toestellen die met warm water werken, kan een gezin 15% besparen, wat een totaal geeft van 63 euro.
Het onderzoek van het Batelle Institute heeft uitgewezen dat waterontharders er mede voor zorgen dat waterverwarmingstoestellen en andere toestellen die water opwarmen hun efficiëntie behouden.
Zo werd vastgesteld dat huishoudelijke gasketels met een voorraadvat die werken op onthard water hun oorspronkelijke efficiëntie behouden gedurende een levensduur van 15 jaar. Hard water daarentegen kan leiden tot een verlies in efficiëntie tot 48%.
Ook de levensduur van elektrische boilers verhoogt sterk. Doordat er geen kalk meer in het water zit, kan de kalk zich ook niet meer opstapelen in de boiler. Dergelijke kalkaanslag heeft een negatief effect op de prestaties van de boiler. Volgens het Battelle Institute zal bij elektrische boilers die niet werken op onthard water “de levensduur van het verwarmingselement verminderen doordat de kalkaanslag de werkingstemperatuur van het element verhoogt”.

 

Vervanging van toestellen

Douchekoppen die werken met onthard water behielden in de studie een schitterende glans en een volledige doorstroming. Kranen waarbij onthard water gebruikt werd bleven goed functioneren tijdens het onderzoek; bijna zo goed als de dag waarop ze geïnstalleerd werden.
Douchekoppen die werkten met hard water verloren 75% aan doorstromingscapaciteit in minder dan 18 maanden. Kranen die werkten met hard water konden hun vooropgestelde doorstromingscapaciteit van 5 liter per minuut niet behouden door de kalkophoping in de zeefjes. De zeefjes van kranen die gebruikt werden met niet onthard water, waren bijna volledig verstopt na amper 19 testdagen.
Tijdens het onderzoek liet men vaatwasmachines en wasmachines gedurende 30 dagen en 240 volledige wasbeurten draaien op onthard en hard water. De toestellen waarbij onthard water gebruikt werd hadden vrijwel geen sporen van kalkaanslag. Zoals het rapport vermeldt: het leek alsof de toestellen er terug als nieuw konden uitzien, door er gewoon even met een doek over te gaan. Bij de toestellen waarbij hard water werd gebruikt moest de binnenkant ontkalkt en schoongemaakt worden door de ophoping van aanslag en bezinksel.
Een gemiddeld gezin spendeert jaarlijks zo’n 200 euro aan het onderhoud en het vervangen van kranen, leidingen en warmwatertoestellen. Door het gebruik van onthard water is er geen onderhoud van de kranen en leidingen meer nodig en zullen warmwatertoestellen ook minder snel vervangen dienen te worden. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 200 euro.

Kleding

Naast de langere levensduur van elektrische toestellen, ziet men ook dat kledij en huishoudlinnen een langere levensduur heeft wanneer onthard water gebruikt wordt bij het wassen. Door te wassen met zacht water kan er immers geen kalkaanslag plaatsvinden in de vezels.
Genomen dat een gemiddeld gezin 1.182 euro aan kledij en huishoudlinnen spendeert op jaarbasis, kan tot 177 euro (15%) bespaart worden op kledij doordat vroegtijdige slijtage niet optreedt.

Besluit: de totale besparing

Wanneer men alle bovenstaande besparingen optelt, kan een gezin op jaarbasis tot 650 euro besparen door het gebruiken van een waterontkalker. Door de verlaging in energieverbruik en verbruik van detergenten, antikalk- en zeepproducten draagt hij bij tot een properder milieu. Tevens hebben toestellen die werken op onthard water een langere levensduur, wat maakt dat toestellen minder snel vervangen moeten worden. Daarom kan de waterontharder als huishoudelijk apparaat zonder twijfel toegevoegd worden aan de lijst met ‘groene producten’!
Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterontharding, zou dan ook aan de bevoegde ministers van Milieu en Energie, Joke Schauvliege en Freya Van Den Bossche, willen vragen om de voordelen van de waterontharder in overweging te willen nemen en dit energiebesparende en milieuvriendelijke toestel te promoten naar de eindgebruiker toe.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kan u terecht op het gratis nummer van Aqua Belgica: 0800 946 50. Neem zeker ook een kijkje op de website www.aquabelgica.be voor verdere informatie rond waterbehandeling in het algemeen en waterontharding in het bijzonder.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Gezondheid en Voeding, Huis, Tuin en Keuken met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.