Gewapend beton, wat is dat nu eigenlijk?

Wie een huis wil gaan bouwen of wie zijn bestaande huis wil gaan verbouwen zal geregeld de omschrijving ‘gewapend beton’ tegenkomen. Maar wat wil deze omschrijving nu precies zeggen, waar komt gewapend beton vandaan en voor welke toepassingen wordt het gebruikt? Op deze vragen zullen we in dit artikel verder ingaan, zodat u straks tijdens de werkzaamheden aan uw huis weet waar u het over hebt.

Wat is gewapend beton?

Gewoon beton is een duurzaam bouwmateriaal dat wordt vervaardigd uit materialen als zand en grind met als bindmiddel cement. Beton is heel goed bestand tegen drukkrachten, maar het is iets minder goed bestand tegen trekkrachten. Wanneer er een scheur ontstaat in gewoon beton zal deze scheur al snel erger worden met alle nadelige gevolgen van dien voor de stevigheid van de constructie waar het beton voor is gebruikt. Om beton ook goed bestand tegen trekkrachten te maken en tegen scheuren moet het beton gewapend worden. Dit houdt in dat het beton wordt voorzien van wapeningsstaal.

Eigenschappen van gewapend beton

De combinatie van beton en staal biedt een grotere stevigheid aan een constructie en is zowel bestand tegen druk- als trekkrachten. Een van de reden waarom de combinatie van beton en staal zo effectief is, is omdat beton en staal heel goed aan elkaar hechten. Ook hoeft u zich zorgen te maken over inwendige spanningen, omdat beton en staal bij temperatuurswisselingen evenredig uitzetten. Verder beschermt het beton het staal ook prima tegen roesten, vanwege de hoge zuurgraad van het beton. In de meeste gevallen wordt bij gewapend beton gebruikgemaakt van staal in de vorm van staven of netten. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is de zogenaamde vezelwapening. Laat u altijd adviseren door een deskundige op het gebied van gewapend beton over wat in uw situatie de beste oplossing is.

Toepassingen gewapend beton

De voordelen van gewapend beton werden in 1854 ontdekt door de Franse tuinier Joseph-Louis Lambot die bloembakken vervaardigde door ijzerdraad te omhullen met cementmortel. Een andere tuinier, Joseph Monier genaamd, bestudeerde wat er nog meer mogelijk was op dit gebied en vroeg in 1868 een octrooi aan op zijn uitvinding die hij ‘beton armé’, oftewel ‘gewapend beton’ noemde. Hij maakte onder meer waterbekkens en buizen van dit materiaal. Vandaag de dag is het toepassen van gewapend beton in de bouw een wijdverbreid gebruik. Omdat gewapend beton een grote stevigheid geeft aan constructies is het ideaal voor het leggen van funderingen, voor etagebouw en het toepassen in muren.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.