Gevoelige huid

Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen geeft aan een gevoelige huid te hebben. Volgens dermatologen klopt dit percentage niet: er is een verschil tussen het idee dat veel vrouwen van hun huid hebben en de werkelijkheid.

Hoe kom je erachter of je werkelijk een gevoelige huid hebt.

Gevoelig of allergisch
De definitie van een gevoelige huid is volgens dermatologen “Het hebben van een abnormale reactie op gangbare ingrediënten en omstandigheden”. De irrritatie onstaat wanner de huidbarriere door omgevingsfactoren niet goed functioneert. Het is geen genetisch bepaalde huidconditie. Gevoeligheid is daarom een tijdelijk en niet dodelijke huidaandoening, terwijl een allergie een extreme reactie is van het immuunsysteem. Bij een allergie horen verschijnselen als ernstige zwelling, roodheid pijn en jeuk. Breng daarom altijd een bezoek aan je huisarts voor de juiste diagnose. Heb je bijvoorbeeld een rode en pijnlijke uitslag op je gezicht, dan zou dat een nikkelallergie kunnen zijn. Nikkel wordt onder andere in oogschaduw en sieraden gebruikt.

Afstrepen
Het is normaal dat je huid rood wordt na het aanbrengen van een hoog gedoseerd vitamine A creme of puistjeszapper met glycolzuur. Dit zijn krachtige actieve stoffen die inwerken op de huidbarriere. Meteen full on smeren is dus vaak niet zo een goed idee. Het gebruik langzaam opbouwen werkt beter. Het is echter niet normaal dat je huid van een doorsnee dagcreme doordraait en jeukt pikt of in brand staat. Dan is de kans groot dat je last hebt van contactdermatitis, een reactie op één of meerdere ingrediënten. Het vermijden van de boosdoener helpt natuurlijk; als je er tenminste achter kunt komen om welk ingrediënt het precies gaat. Verdachte inhoudsstoffen variëren van citroenzuur, alcohol of conserveermiddelen tot geur- en kleurstoffen. Kies dan voor een creme voor de gevoelige huid.
Een andere strategie is het kiezen van een product met zo min mogelijk werkstoffen, want minder ingrediënten betekent minder kans op irritatie.

Herbalife
Herbalife heeft een dagcreme ontwikkeld voor de gewone én voor de gevoelige huid

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.