Examenstress slimmer aanpakken

Er wordt nogal eens neerbuigend gedaan als je stress hebt voor je examen. Dikwijls krijg je nietszeggende adviezen als: “Denk aan iets leuks”of “Laat je niet afleiden”. Vaak is de strekking van die adviezen, dat je moet bedenken dat het allemaal zo erg niet is.Ontspanningstraining Hans van Os

Maar stress zit niet in je cortex ( het deel van je brein waar je mee denkt), maar in je emotionele brein.

Stress wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zo is er de stressor (in dit geval: het examen) en jouw beoordeling daarvan b.v.(blij): ” Ik kan laten zien dat ik het kan” of (bang):”Misschien ben ik veel te zenuwachtig en kan ik niets meer” die maken dat je wel of geen last van stress krijgt. Dat begint bij je gevoel, niet bij je verstand.

Daarom kun je je beter via je gevoel wapenen tegen de examenstress. Dat kan bijvoorbeeld door 10 minuten op een rustige plaats te gaan zitten, nergens aan te denken en dan diep in en uit te ademen. Je zult merken dat je daar rustig van wordt! David Servan-Schreiber schreef daar over in zijn “Uw brein als medicijn”. Je kunt hier een uittreksel van zijn boek lezen.

Mocht je hulp willen bij het trainen, dan zijn er verschillende persoonlijke trainers die je willen helpen om deze en andere goed werkende technieken aan te leren. Wacht niet te lang om te beginnen, want het duurt een paar weken om de techniek goed onder de knie te krijgen. Het grote voordeel is, dat je er jaren profijt van kunt hebben.

Hans van Os verzorgt trainingen stressreductie en examentrainingen. Voor ervaringen van de deelnemers kun je naar zijn site Ontspanningstraining. Kijk b.v. eens bij Loïs.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.