Een matras: Ultrazacht, maar ook ventilerend?

Met de keuze in matrassen die er tegenwoordig is, kiezen steeds meer consumenten voor een zacht matras. Mits er gebruik gemaakt is van het juiste materiaal, kan zo’n matras inderdaad het slaapgenot bevorderen. Een goed voorbeeld van een ultrazacht matras is de Tempur Cloud matras. Deze is qua materiaal kwalitatief net zo sterk als een ander Tempur matras, maar dan in het bijzonder gericht op zachtheid. Er is namelijk speciaal zacht materiaal (Tempur Es) voor gebruikt, samengevoegd in een ‘comfortabele laag’, zoals het merk dit zelf op haar website omschrijft.

Deze zachtheid, waar veel consumenten voor kiezen, moet niet de andere criteria van een goed matras teniet doen. Het is namelijk ook belangrijk dat een goed matras voldoende doorluchting heeft, dik genoeg is en – ook bij zachte matrassen – de juiste hardheid heeft. Teveel zachtheid kan namelijk als gevolg hebben dat het lichaam niet optimaal ondersteund wordt ’s nachts.

Ventilatie is één van de belangrijkste criteria. Jaarlijks verliest iemand tijdens het slapen gemiddeld 73 tot 109 liter vocht, wat per nacht neerkomt op 200 tot 300 milliliter. Doorluchten en vochtafvoer is dus erg belangrijk. Bijkomende factor is de temperatuur. Een goed matras is qua warmte tussen de 28 en 32 graden Celsius. Eronder zal het matras al snel te koud aanvoelen, erboven ervaart de slaper het al snel als te warm. In beide gevallen ontneemt het de consument slaapgenot. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd: iemand die het al snel koud heeft, kan wellicht beter slapen met een warmer matras; andersom kan iemand die het snel warm heeft, zich prettig voelen op een matras dat kouder is dan 28 graden. Bij een matras kopen is goed advies van groot belang. Ga daarom naar een beddenspeciaalzaak.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.