Een hernia

Hernia, je ziet en hoort het woord veel voorbij komen. Echter zijn er maar weinig mensen die weten wat een hernia precies is.

Wat is een hernia?
De gehele benaming voor een hernia is ook wel Hernia Nuclei Pulposi, afgekort HNP. Een hernia is een term die veel voor komt in de medische wereld. Maar wat is een hernia nou eigenlijk precies? Een hernia is een uitstulping in een tussenwervelschijf. De uitstulping die zich daar plaats vind drukt tegen het ruggenmerk aan of tegen een zenuw. Hierdoor wordt de pijn van een hernia veroorzaakt. Tevens zal de zenuw geïrriteerd raken. Dit heeft als gevolg dat de zenuw zijn werk niet meer goed kan doen.

De pijn bevind zich niet alleen in de rug bij een hernia. De pijn zal uitstromen naar een been in sommige gevallen zelfs twee benen.

Hoe ontstaat een hernia?
Het krijgen van een hernia kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden van mogelijke oorzaken voor een hernia zijn:
– Te weinig lichaamsbeweging
– Een verkeerde draaibeweging van de romp
– Het hebben van een slechte spierconditie
– Het hebben van een zwak discusweefsel
– Vertillen / verschuiven
De twee meest voorkomende oorzaken voor een hernia zijn echter een acute aandoening en slijtage of een chronische aandoening.

Er zijn diverse behandelingen voor een hernia, een daar van is een operatie. Jaarlijks worden er in Nederland ruim 10.000 van deze operaties uitgevoerd. Echter is uit onderzoek gebleken dat slechts 5% van de mensen met rugpijn lijden aan een hernia. Ook is gebleken dat 2 op de 3 mensen geneest van een hernia zonder een operatie te hoeven ondergaan. De mensen die hernia patiënt zijn, zijn vaak tussen de 20 en de 40 jaar oud.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.