Een goed onderhouden occasion verkopen

Voor de autoliefhebber, is er niets mooiers dan het aanzicht van een goed onderhouden vierwieler, als dit nu een klassieker betreft, of een nieuwerwets scheurijzer, een beetje liefhebber ziet graag dat zijn metalen huisdier goed verzorgd word. Vele van deze liefhebbers zullen dan ook de doctor bezoeken als dit metalen beestje iets mankeert, of de nodige onderhoud nodig heeft.

Afspraak maken bij de garage is dan ook geen vreemd iets voor deze liefhebber. Voorkomen is vaak beter, en vooral goedkoper, dan genezen,en met simpele maatregelen kan er een hoge rekening van de garage in de toekomst worden voorkomen. Op deze manier kunt u ook sneller uw occasion verkopen als het tijd is om over te gaan op een andere auto omdat mensen veel liever een goed onderhouden auto overnemen dan een wrak.

Uw auto goed onderhouden zal de auto verkoop makkelijker maken

 

Het schoonhouden van het voertuig is goed voor de lak, en mooi voor het oog, maar ook de onderkant van de auto is hierbij aanbevolen te reinigen. Vooral na een strenge winter is het nodig al het pekel te verwijderen die bevorderlijk is voor roest. Ook andere troep zoals vet, gruis en stof, en allerlei vloeistoffen die op het wegdek gelekt zijn door andere voertuigen, kunnen agressief uitwerken op onderdelen onder de auto. Onder de auto bevinden zich vele rubbers en bewegende delen, die deel uitmaken van de wielophanging, remsystemen, en brandstoftoevoer. Maar ook het uitlaatsysteem kan versneld gaan roesten door vloeistoffen die daar niet horen. Vaak is voor dit karwei de hogedrukspuit afdoende het ergste vuil te verwijderen. Dit is vooral van belang als u uw probeert te verkopen omdat jet eerste indruk erg belangrijk is voor de potentiële auto inkoop bedrijf die voor de testrit langskomt, een schone auto oogt veel beter dan een die onder de drek zit. Houd bij deze methode de spuitlans niet te dicht op de wat kwetsbare onderdelen zoals leidingen en rubberdelen. Hoewel het handig lijkt, is het in de meeste gevallen niet aan te raden de motor te reinigen met de hogedrukreiniger, er bevind zich vaak veel elektronica rondom de motor, en het risico bestaat dat er per ongeluk water terecht komt in de motor door bijvoorbeeld de olievuldop, luchtinlaat, of oliepeilstok die niet goed afgesloten is. Vaak is het veiliger, maar helaas ook wat tijdrovender, de motor weer blinkend te krijgen met een goede stevige kwast, gedompeld in motorontvetter. Ook een handborstel met garagezeep kan uitkomst bieden, deze is makkelijk af te spoelen met een beetje water als de klus eenmaal geklaard is,en bovendien veilig voor de handen en milieu. Echter zijn vaak de afgewaste vloeistoffen dit niet dus het is aan te raden dit op een geschikte locatie te doen, waar veilig het verontreinigde water word afgevoerd. Als u bovenstaande instructies volgt zal de auto inkoper helemaal gelukkig zijn bij het bekijken van de motor, alles is dan overzichtelijk, lekker fris en schoon wat de auto verkoop zeker zal stimuleren.

Een goed werkende motor essentieel voor de autoverkoop

 

Het hart van het geliefde metalen huisdier is natuurlijk de motor, en die moet natuurlijk goed kloppen. De reguliere onderhoudsbeurten zal de motor meer goed doen dan kwaad, maar ook het gedrag van de bestuurder is van invloed op de slijtage van de motor. Vooral bij lage temperaturen is het dan ook raadzaam de motor de tijd te gunnen om zijn bedrijfstemperatuur te bereiken, voordat het gaspedaal diep word ingetrapt. Metaal zet uit als het heet word, en vooral bij oudere motoren kunnen er onverhoopt lekkages ontstaan door te snelle temperatuurwisseling van onderdelen. Ook kan dit brandstof besparing opleveren, moderne auto’s hebben een automatische choke, die zich deactiveerd als een bepaalde motor temperatuur word bereikt. Een motor draaiend met choke actief, verbruikt meer brandstof. Dit speelt ook een belangrijk rol in het bepalen van de auto dagwaarde, mocht u zelf niet weten waar u naar moet kijken schakel dan een professional in die het verschil kan zien.

Occasion onderhoud tips

 

Inspecteer eens per maand de motor op enige lekkage, hoe onbeduidend ook. De enige vloeistof die een vergunning heeft om te mogen weglekken, is het eventuele condenswater van de airconditioning. Dit behoort relatief schoon normaal water te zijn, en alleen tijdens het gebruik van de airco en een periode na het gebruik kan er nog condenswater lekken. Elke andere vorm van lekkage is onnodig vloeistof verlies, en dient uiteindelijk ook weer aangevuld te worden, wat vaak niet gratis is. Vooral als iemand uw auto komt bekijken staat het natuurlijk niet netjes als er een vieze plas olie onder de auto ligt, dat zal de auto inkoop bedrijf meteen afschrikken omdat ze uiteraard niet op dure reparatie kosten zitten te wachten om de lekkage te herstellen. Als het koelvloeistof ergens weglekt kan dit problemen geven tijdens lange ritten met oververhitting als gevolg, dit op zijn beurt kan grote schade veroorzaken, en er bestaat een risico op brandwonden. Open daarom ook nooit de motorkap, wanneer de motor oververhit is en het stoom onder de kap vandaan komt, het stoom kan en zal zijn uitweg vinden op de plek van de lekkage, en in het gezicht van een slachtoffer die de motorkap opent. Eerst de motor afzetten en dan tien minuten geduld zodat het koelvloeistof kan afkoelen en het is al aanzienlijk veiliger onder de motorkap. Elke vorm van olie lekkage heeft altijd een oorzaak,er zijn kampvuur verhalen dat enkele motoren simpelweg `zweten`, maar een motorblok heeft geen zweetklieren zoals een mens, dus dit is natuurlijk onmogelijk. Een motorblok heeft vrijwel altijd een gering olie verbruik,maar is in de regel een gesloten systeem, en zal geen olie lekken.

Lekkages zonde voor uw portemonnee en zonde van het milieu

 

Als er motorolie lekt, is het verstandig dit te laten repareren. Zoals bij bijna alle andere aanwezige vloeistoffen in een auto, is het noodzakelijk dat er de juiste hoeveelheid olie aanwezig is in de motor, en elke vorm van lekkage betekent dat het regelmatig bijgevuld en gecontroleerd dient te worden. Zonde van het geld, en schadelijk voor mens en dier. Zelfs geringe lekkages kunnen schade aan de motor veroorzaken, als deze lekkage verliezen in de oliedruk veroorzaakt, kan dit nadelig uitpakken voor inwendige onderdelen die niet voldoende gesmeerd worden omdat de olie niet voldoende rondgepompt word in de motor. Vul nooit het olie peil over het maximum aangegeven peil. Een te hoog oliepeil in de motor kan net zo schadelijk zijn als te weinig.

Hetzelfde verhaal is ook van toepassing op de transmissie, waarvan het oliepeil doorgaans niet van gepeild kan worden door de consument. Enige vorm van lekkage van de transmissie dient zo snel mogelijk gerepareerd te worden, vooral bij een automatische transmissie is het van belang deze olie ook tijdig te laten vervangen. Een defecte transmissie kan aardig in de papieren lopen, het is voor de gemiddelde consument niet aan te raden zelf te gaan sleutelen aan de transmissie en de bijbehorende onderdelen. Vooral automatische transmissies kunnen zeer complex in elkaar steken, en vergen kennis van zaken.Bij handgeschakelde transmissies is het een goede zaak dat de koppeling goed is afgesteld. Laat tijdens het normale rijden altijd uw linkervoet zo min mogelijk op het koppelingspedaal rusten, wanneer deze niet nodig is, dit spaart het druklager, een druklager dat veel eerder versleten is dan de frictieplaat zelf, kan grote schade veroorzaken indien het niet tijdig vervangen word.

Een auto verkopen met goede remmen

 

Remmen zijn het belangrijkste van de auto, als er niet geremd kan worden is er een serieus groot probleem. Gelukkig komt het bijna nooit voor dat het hele remsysteem faalt, en zijn moderne remmen uiterst betrouwbaar. Zeker in dat opzicht verdienen de remmen dan ook goed onderhoud, en is het verstandig hier niet mee te experimenteren, als men geen verstand van zaken heeft. Open nooit het remvloeistof reservoir als dit niet expliciet nodig is, ook niet als het niveau laag lijkt. Remvloeistof mag niet zomaar bijgevuld worden Het is van belang dat de remvloeistof tenminste elke twee jaar vervangen word. Dit is omdat remvloeistof in verloop der tijd vocht opneemt, water heeft een veel lager kookpunt dan remvloeistof.Tijdens het remmen kan de remvloeistof die zich in de remcilinder dicht bij de schijfrem bevind zeer hoge temperaturen bereiken, waardoor het aanwezige water in de vloeistof gaat koken en stoom vormt in het systeem, dit stoom vormt op zijn beurt een luchtbel in het systeem, die in tegenstelling tot de aanwezige remvloeistof, wel comprimeerbaar is. Hierdoor zal het systeem niet naar behoren kunnen functioneren, en kan de remkracht onverwacht aanzienlijk verminderen. Ook kan dit vocht roest veroorzaken in het systeem, met het gevolg dat bewegende delen kunnen vastroesten. Net als lekkages en een vieze auto zal roest de auto inkoop zeker niet bevorderen, als de potentiele auto koper roest ziet dan zal hij/zij meteen veel minder geld bieden voor uw 2de hands auto. Na een lange rit, of veel afremmen tijdens een rit,is het verstandig niet al remmend te wachten voor een verkeerslicht, vooral bij een automatische transmissie is dit soms nodig zodat de auto niet vanzelf vooruit rolt. Het is indien mogelijk beter de auto even in de neutrale versnelling te laten rusten. Dit voorkomt dat de zeer hete schijfrem zijn warmte niet evenredig kwijt kan, doordat de remblokken een gedeelte van de schijfrem aangrijpt, waardoor de schijfrem kan kromtrekken. Kromme schijfremmen komt vaker voor dan men zou verwachten, dit is vaak te merken aan trillingen tijdens het normaal remmen. Remblokken die veel sneller lijken te slijten dan normaal is, kan ook een indicatie zijn van kromme schijfremmen.In enkele gevallen duid een piepend geluid tijdens het remmen, waarbij het piepende geluid telkens een korte onderbreking heeft, eveneens op een schijfrem die zijn beste tijd wel heeft gehad.

Auto inkopers inspecteren ook het interieur

 

Ook de binnenkant van de auto is weleens toe aan verfrissing, het is immers waarschijnlijk dat de bestuurder in de auto zit tijdens het gebruik ervan. Het is nuttig het interieurfilter tijdig te vervangen, en de inlaatroosters van de verwarming schoon te houden. Dit voorkomt overtollig vocht in het interieur. Vocht in het interieur kan schimmel veroorzaken op plekken die niet bereikbaar zijn of buiten het gezichtsveld vallen, en niks zal een auto inkoper meer afkraken dan een muffe geur in de auto met vieze schimmel vlekken. De kans op vreemde geurtjes in de auto word dan groter, en daar houden autoliefhebbers met een geur boompje aan de binnenspiegel niet van. Dichtgeslibde interieurfilters helpen hierbij ook niet mee, het vervangen van deze geeft de verwarming meer frisse lucht om het interieur van de heilige koets droog te blazen. Ook schone en goed afsluitende rubbers van de ruiten en portieren dragen een steentje bij aan de oorlog tegen het vocht. Een keer per jaar een piepklein druppeltje vet voor de scharnieren en portiervangers, voorkomt vervelend gekraak tijdens het openen en sluiten van portieren in de toekomst.

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.