Duitsland oogst 50 procent meer zonnestroom

De Duitse zonnepanelen draaien als een zonnetje. Dit jaar is van januari tot en met september 50 procent meer stroom met panelen opgewekt dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.

Nieuw record aan zonnestroom

Alleen al in september kwam er 2,9 miljard kWh uit de zonnepanelen, wat meer is dan in welke maand van 2011 ook. En dat terwijl september toch al een lagere zonnestand kent en dus bepaald geen topmaand is voor zonnestroom. De beste maand was ook dit jaar weer mei, met dit keer 4 miljard kWh aan zonnestroom.

Duidelijke cijfers

De cijfers komen van Bundesverband voor energie en water BDEW. De eerste negen maanden van dit jaar werd 24,9 miljard kWh, 24.900 GWh, aan zonnestroom geoogst. Vorig jaar was dat in die periode 16,5 miljard kWh. Bij wind gaat het in Duitsland ook vooruit, maar in een iets trager tempo. Dit jaar is er tot nu toe 35 miljard kWh met windmolens opgewekt, tegen 32,5 vorig jaar in negen maanden. Wind zorgde daarmee voor 8,6 procent van alle elektriciteitsproductie in de eerste drie kwartalen van dit jaar 2011: 8,0). Zonnepanelen zijn nu goed voor 6,1 procent (was 4,1), biomassa 5,8 (5,4), waterkracht 3,8 (3,3) en vuilverbranding 0,9 (0,9). Zon is nu dus na wind de belangrijkste groenestroom-bron en kan, in dit tempo doorgroeiend, over een of twee jaar de grootste bron worden.

Vooruitstrevend in zonne-energie

Al met al kwam dit jaar tot en met september 26 procent van de stroom in Duitsland uit een duurzame bron. Over het hele jaar zal dit iets minder zijn omdat de laatste drie maanden van het jaar veel minder zonne-energie zullen opleveren. De extra wind van het najaar zal dat niet kunnen compenseren, verwacht de DBEW.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Maatschappij, Persberichten met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.