De voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming, een verwarming die in de vloer is ingebouwd, kan zowel elektrisch als met warm water aangestuurd worden. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen?

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd. Het zorgt voor een homogene verwarming van een ruimte waardoor de kamer gelijkmatig verwarmd is en bijgevolg aangenaam aanvoelt. Naast een aangename temperatuurregeling, vraagt vloerverwarming ook weinig onderhoud. Het systeem van vloerverwarming is eeuwenoud. Zo hadden de Romeinen verwarming door warme lucht, afkomstig van een houtvuur, door een holle ruimte onder de vloer te laten stromen. Vandaag zijn er verschillende vormen van vloerverwarming, waaronder een systeem dat elektrisch of met warm water kan werken. Het systeem met warm water wordt vooral in nieuwbouw gebruikt. Maar wat zijn de voordelen én waarom is het misschien wel de uitgelezen methode om kamers in uw huis te verwarmen? En zijn er ook nadelen? We lijsten enkele plus- en minpunten voor u op.

De voordelen

– Door het grote stralingsoppervlak met een lage temperatuur, ten opzichte van radiatoren, is er een prettige warmte in de ruimte én kan de luchttemperatuur laag blijven.

– Kiezen voor vloerverwarming kan ook vanuit esthetisch oogpunt: je hoeft geen radiatoren te hangen in een ruimte want de verwarming zit ‘verstopt’ onder de vloer. Hierdoor nemen de radiatoren geen ruimte in en kan die vrijgekomen ruimte voor iets anders gebruikt worden. Met andere woorden: onzichtbaar.

– Vloerverwarming met warm water vraagt weinig onderhoud. Bovendien is het zuiniger in verbruik dan de elektrische vorm.

– Er is sprake van een laag energieverbruik omdat de ruimte met een lage luchttemperatuur kan worden verwarmd.

– Vloerverwarming kan makkelijk gecombineerd worden met andere systemen zoals zonnepanelen of warmtepompen.

Zijn er ook nadelen?

– Het nadeel is dat de leidingen onder de vloer moeten gelegd worden. Daardoor wordt dit systeem vaak enkel toegepast in renovatieprojecten of nieuwbouw. In oudere gebouwen is dit systeem meestal niet aanwezig. Hier is het bijvoorbeeld wel mogelijk om sleuven in de ondervloer te slijpen waardoor de leidingen wel kunnen gelegd worden.

– Wanneer je vloerverwarming hebt is het af te raden om te vloer te bedekken met tapijten. Hierdoor zal te warmte gevangen blijven tussen de vloertegels en het tapijt.

– Bij een verbouwing, en zeker wanneer de ruimtes anders worden ingedeeld, is het soms een hele karwei om de verwarming hieraan aan te passen.

– Vloerverwarming is een systeem met trage opwarming en trage afkoeling.

– Voor bepaalde meubels of objecten is deze soort verwarming nefast. Denk aan een piano of andere houten muziekinstrumenten.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.